Опозицията на политическа стачка, призова И.Костов
Опозицията на политическа стачка, призова И.Костов / netinfo
В доклада на европейската комисия за съдебната система се забелязва умора и дълбокото разочарование от липса на перспектива, които обхващат европейските страни в усилията им да направят България пълноправен член на Европейската общност. В това резюме е казано, че на практика не са направени никакви реформи в областта на вътрешния ред и сигурност. Създаден е хаос и трябва да се започне отначало. Това заяви във Варна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Обвързаността с организираната престъпност и липсата на желание от страна на управляващите са мотивите на ДСБ да поиска нов вот на недоверие към правителството. Като крайна мярка не е изключено тъмносините да напуснат парламента, заяви още Костов. По думите му, ДСБ няма да се примири с ролята на орнамент в една система, възмутила до такава степен Евросъюза. Партийният лидер призова кметове и общински съветници на опозицията да бойкотират властта и правителството на местно ниво, за да може простестът на опозицията да бъде усетен в цялата страна.

Навсякъде местната власт е обвързана с централната, тъй като управниците на местно ниво са зависими от бюджетните субсиди. Затова на практика местната власт е функция на централната, според Костов.

Действията на опозицията трябва да са единни и категорични. Затова дискутиранията с останалите представители на опозиционните сили в парламента ще започнат от утре, посочи лидерът на ДСБ.

Президентът Първанов да не чака опровержение от Европа, а да се разграничи от “героите” в доклада на Европейската служба за борба с измамите/ОЛАФ/, призова Костов. Според лидера на ДСБ, единият начин е държавният глава да върне парите за предизборната кампания, взети от престъпни мрежи, или публично да заяви своята позиция.

Премиерът Станишев пък да отговори от парламентарната трибуна дали има конфликт на интереси при подписване на промените в Закона за концесиите. Съмняваме се, че има такъв конфликт за планираното застрояване на най-дългата плажна ивица по родното Черноморие, заяви лидерът на ДСБ. Край Бяла, на площ от 2180 дка се планира построяването на 5 градчета по 1100 къщи. Зад проекта стои фондът “Мадара Бългериън пропъртис”, в който участие имат световно известен британски архитект и братът на премиера Георгий Станишев, уточни Костов.

“Мадара Бългериън пропъртис” е аналогичен на фонда, който преди време братята Велчеви създадоха във Великобритания и с който превърнаха хотелите си по Черноморието в огромна империя. На пръв поглед стъпките на братята Станишеви напомнят на братята Велчеви, коментира Костов.