Лихвите с поне 3 % надолу поиска финансовият министър
Лихвите с поне 3 % надолу поиска финансовият министър / netinfo

Банковите лихви трябва да се понижат поне с три процента. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Финансовият риск за страната през последните 4 месеца е намалял с 3,5 %, което означава, че и лихвите трябва да паднат, посочи Дянков.

Според министъра една от коментираните 4-5 възможности за понижение на лихвените равнища е емитирането на еврооблигации. Друга идея е да се размразят плащанията за бизнеса, който се занимава със строителни инфраструктурни проекти чрез някакъв меморандум между Асоциацията на банките, финансовото министерство и това на регионалното развитие. В сряда предстои нова среща с представители на банките, на която министър Дянков очаква да види поне 10 идеи и конкретни предложения за понижение на лихвите.

Проектобюджетът за 2010 г. е балансиран и в това отношение е единствен в целия Евросъюз, посочи финансист номер 1. По думите му България е единствената страна в ЕС, която прогнозира бюджетът й да бъде не само балансиран, но да няма дефицит над 3 процента. Останалите 26 държави прогнозират свръх дефицити, посочи министърът.

„Социалистите нямат какво да говорят и просто говорят глупости". Така министър Дянков коментира някои изказвания, че бюджетът за следващата година е предпазлив и в него е заложен дефицит. „Балансираният бюджет ни е необходим за две неща - допълнително намаляване на лихвите и по-бързо влизане в Еврозоната", категоричен бе Дянков.

Във Варна финансовият министър провежда срещи с ръководствата на териториалните дирекции на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници". По-късно той ще се срещне с представители на бизнеса в морската столица.