Избраха Димо Стоев за най-успешен общински финансист
Избраха Димо Стоев за най-успешен общински финансист / netinfo
Финансистът на Община Варна Димо Стоев получи националния приз „Финансов директор на българските общини мандат 2003-2007 г.” Наградата му беше връчена по време на националния форум на общинските съвети във Варна от председателя на Управителния съвет на асоциацията Андрей Захариев. Стоев получи диплом, официален плакет, отпечатан по случай членството ни в ЕС, часовник с националния герб и пирамида с четири вградени сребърни монети.

Призът се дава за успехите на Община Варна в развитието на съвременните практики за местно финансово управление, сред които въвеждане на системи за дългосрочно финансово управление и контрол на общинските финанси и събиране на общинските приходи, емитиране на облигационни заеми, успешни публично-частни партньорства и висок кредитен рейтинг.

Димо Стоев, който има две поредни награди за финансист на годината – през 2004 и 2005 г, заяви че отличието е признание за целия финансов екип на общината. Той благодари за подкрепата на кмета Кирил Йорданов и на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов. На общините не трябва да се гледа като бюджетни организации, а трябва активно да присъстват на финансовите пазари, каза Стоев при награждаването си. Според него кредитният рейтинг на Варна скоро ще настигне този на София, което ще й даде възможност да привлече още инвестиции.

На журналистически въпрос дали ще се кандидатира за кмет на местните избори наесен, Димо Стоев отговори, че засега няма такова намерение.