Гуцанов: Проектът за ново пристанище е важен колкото Южен поток
Гуцанов: Проектът за ново пристанище е важен колкото Южен поток / Източник: БГНЕС, архив
Гуцанов: Проектът за ново пристанище е важен колкото "Южен поток"
72041
Гуцанов: Проектът за ново пристанище е важен колкото "Южен поток"
  • Гуцанов: Проектът за ново пристанище е важен колкото "Южен поток"

Проектирането на атракционната зона, която ще се обособи на мястото на Пристанище Варна Изток, ще започне паралелно с това на новия интермодален терминал, заяви в студиото на Дарик Варна депутатът от БСП Борислав Гуцанов. Според него кандидатите трябва да бъдат оценявани от международно жури. „Зоната, която ще е върху площ от 400 дка ще определи облика на Варна за следващите 100 години”, мотивира се народният представител. Той е категоричен, че проектът за новото пристанище ще бъде реализиран.

„Проектът може да се сравнява само с „Южен поток” като стратегическа важност, нови работни места и печалби, които ще генерира. Варна е източната граница на Европа и трябва да се възползваме от тази възможност. Новият интермодален терминал ще бъде реализиран и няма какво да го спре, освен ако не се случи промяна в управлението на държавата, но едва ли има такава опасност. Проектът започна в средата на мандата на Тройната коалиция, но кабинетът на Борисов го спря. Ако ГЕРБ не бяха дошли на власт, сега щяхме да говорим кога откриваме пристанището, а не кога започва проектирането. Инфраструктурата на Варна също щеше да бъде в друго състояние”, коментира Гуцанов. Той добави, че има възможност да бъдат отделени 90 млн. лв. от тазгодишния републиканския бюджет за строителството на новата кейова стена. За самото проектиране на терминала са заделени 15 млн. лв. от програмата „Региони в растеж”. По нея Варна получи общо 51 млн. лв., което е 11 % от общи бюджет и друга община  не може да се похвали с подобна сума, припомни Гуцанов.

Други 5 млн. лв. са заложени за ремонт на Двореца на културата и спорта, но Комисията за защита на конкуренцията отмени поръчката за избор на изпълнител. „Ръководството на Двореца не си е свършило работата. Да са си провели конкурсите така, че да не могат да се обжалват решенията. Парите им се дават и пак не могат да ги използват. Какво да направи повече държавата”, добави Гуцанов. 

Решението за т.нар Дупка в центъра на Варна е теренът да бъде откупен от собственика Георги Гергов с държавни пари, смята Гуцанов. Той предлага там да бъде изграден подземен паркинг, а зоната да бъде публична.

Социалистът не очаква АБВ да спечели мандат на европейските избори. „АБВ изиграха своята роля. Бяхме изпреварили ГЕРБ с 5-6 %, но те свалиха подкрепа от нас и дадоха шанс на ГЕРБ. Естествено, че няма да влязат в Европейския парламент. Трябва да стане чудо, а чудеса в политиката не стават”, завърши Гуцанов.

Цялото интервю с Борислав Гуцанов е в звуковия файл.