Братът на бившия премиер е замесен в аферата с Ботаническата градина, твърди Яне Янев
Братът на бившия премиер е замесен в аферата с Ботаническата градина, твърди Яне Янев / netinfo

Група хора, сред които и арх. Георги Дмитриевич Станишев – брат на бившия премиер на Републиката, се опитват да се домогнат до земята, на която сега се намира варненската ботаническа градина. Това разкри във Варна лидерът на партия „Ред, законност и справедливост” и председател на парламентарната антикорупционна комисия  Яне Янев. Той получил сигнал от ръководството на парка, от който ставало ясно, че Ботаническата градина не е отразена в новия кадастрален план на Варна, въпреки че има много писма от ректора на Софийския университет, чиято собственост е земята. Като собственици обаче в документите фигурират няколко фирми, сред които „Сийланд пропъртис” АД. Според Янев, Касационният съд трябва да се произнесе дали фирмите са правилно вписани.
Университетската ботаническа градина е публично държавна собственост, припомни Янев и осъди опитите на въпросната група хора да заграбят земята.

През 2002 г. градината става обект на съдебен спор между СУ „Св. Климент Охридски” и манастира „Св. Св. Константин и Елена” в едноименния морски курорт.
 
Страна в съдебния спор е и фирмата „Сийланд пропъртийс” АД, на която манастирът още същата година е прехвърлил голяма част от оспорваните земи (над 200 дка) срещу коли и 250 хил. лв.
 
Ботаническата градина не е включена в защитените зони по „Натура 2000”.  
Към момента Ботаническата градина е вписана в проекта за ОУП на гр. Варна като курортен комплекс, а не като Екопарк. А това означава само едно – строителство!

Ботаническа градина във Варна хармонично съчетава изкуствени и естествени екосистеми. Тя е създадена през 1977 г. на територията на съществуващ разсадник, а от 11 май 2002 г. е отворена за посещение и е обявена официално за първия в страната и на Балканите екопарк с обща площ 90 акра. Паркът предлага богато разнообразие от екзотични дървета и храсти – повече от 250 вида от четири континента, както следва: Европа- 123 вида, Азия – 87 вида, Северна Америка – 40 вида, Азия – 1 вид.