Амнистират 17 затворници от Варна
Амнистират 17 затворници от Варна / netinfo

17 души от затвора във Варна ще бъдат амнистирани днес, съобщи за Дарик директорът на наказателната институция в морската столица Росен Желязков. Той припомни, че нормативната уредба влиза в сила от днес. В края на март депутатите решиха криминално проявените, извършили престъпления по непредпазливост до 1 юли 2008 година, за които присъдата е до пет години затвор или по-леко наказание, да бъдат освободени от наказателна отговорност и от последиците от осъждането. Това ще важи обаче, ако деянието не е извършено в пияно състояние или не е причинена тежка телесна повреда или смърт.

Законът за амнистията обхваща и осъдените за продължавано престъпление между 8 август 1997 година и 30 септември 2002 година, както и съдените за притежание на наркотици между 20 май 2000 година и 12 октомври 2006 година, които за един вид престъпление са получили много по-високи наказания.

Освобождаването на част от затворниците е практика във всички европейски държави, коментира Росен Желзяков, който заяви, че подкрепя амнистията. Обществото трябва да се тревожи за неразкритата престъпност и за онова, което се случва извън затворите, допълни Желзяков. Според него криминално проявените се държат с хората така, както и обществото ги възприема. Нашите затвори се пълнят с “луканкаджии”, обобщи директорът на варненския затвор.