/ Георги Димитров
Националният фестивал на лавандулата очаква гости от цялата страна и от чужбина в Чирпан и село Средно градище днес и утре. 

Фестивалът се провежда за седми пореден път, а идеята на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов е през следващите години той да продължава три дни и да се утвърди като един от най-пъстрите и очаквани празници в България.

За първи път по време на двата фестивални дни ще присъстват и над 20 туроператорски фирми от страната. Поканата е от организаторите на фестивала - Община Чирпан и инициативен комитет с председател Нина Гиргинова.

Базар на занаятите и производителите на лавандула ще предлагат кулинарни изненади тази вечер на градския площад в Чирпан.

За първи път пловдивска компания ще представи и вино от лавандула. Гостите ще могат да опитат лимонада, сладкиши и мед, приготвени от омайното цвете. Ще отвори врати дестилерията за етерични масла в града, в която се произвежда лавандулово масло.

В петъчния ден със своя постановка ще гостува Кукленият  театър от Стара Загора. Вечерта ще завърши с концерт на Силвия Кацарова и Пламен Делабона.

В събота празникът продължава в село Средно градище. То се намира в полите на Средна гора и е прочуто с жителите си, които са от 15 националности. Туристическото дружество "Средногорец" кани гостите на празника на разходка по туристическа пътека в Средна гора.

Лавандулов базар, етнографска изложба в читалището, изложби на местни автори са акцент в празничния ден, съобщи за БТА председателят на организационния комитет Нина Гергинова.Готви се и детска лавандулова работилница, избор на крал и кралица на лавандулата, богата фолклорно-музикална програма. Финалът ще бъде концерт на Йорданка Христова.

Над 70 участници и 10 лектори ще вземат участие в кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани проблемите и бъдещето на отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло.

На форума ще бъдат представени 3 нови сорта лавандула, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. В разискванията ще се включат и специалисти от Тракийския университет в Стара Загора, както и представители на научните среди в страната.

В Чирпанския регион през 1907 година са направени първите експериментални насаждения на френски разсад на лавандула. По последни данни в района на Чирпан и Братя Даскалови има близо 32 00-34 000 декара с насаждения от омайното цвете. По думите на кмета на Чирпан, няма земеделска кооперация в общината, която да не отглежда лавандула.

Малкото количество масло за сметка на по-високо съдържание на линалилацетата е визитната картичка на лавандуловите насаждения в този край, казват организаторите. По последни данни в България лавандуловите полета са близо 200 000 декара, като по-голямата част от тях са в Добруджа, посочи Нина Гиргинова.

През последните години България се превърна в лидер на пазара на лавандула, изпреварвайки дори традиционния водещ производител - Франция. Иван Георгиев, един от големите производител в региона, каза че купувачите на родното лавандулово масло са основно от Франция. Той прогнозира по-ниски изкупни цени и през тази година - между 40 и 50 лева за кг, но окончателното решение за цената ще бъде взето в края на седмицата. Той прогнозира тазгодишната реколта да бъде не повече от 300 тона. Проблем е, че има непродадени количества от миналата година.

България има традиции в производството на ароматното растение, но до преди 2011 г. винаги е била на второ място. Бактерията столбур унищожила около половината от насажденията във Франция и това е отворило вратите на българската лавандула, чийто основен клиент стана именно пострадалата държава.

Лавандуловият бум в страната, който настъпи след заразата на насажденията във Франция, провокира много българи да се пробват в този бизнес, коментираха специалисти от Тракийския университет. За съжаление липсата на опит и познания се оказаха по-скоро вредни, отколкото полезни за сектора, защото предлагат на пазара некачествен продукт. По този начин те вредят на авторитета, който България има.

По света водещи специалисти са категорични, че родното лавандулово масло е едно от нaй-качествените и е предпочитано на пазара. От България годишно се изнасят над 100 тона лавандулово масло.

Основните страни, които купуват от местния пазар са Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Италия, САЩ, Япония, Дубай, Кувейт, Бахрейн и Саудитска Арабия. Наши конкуренти са Украйна, Молдова, Турция, Грузия и Китай. Те обаче изнасят значително по-малки количества, при това и с по-ниско качество на продукта, казват специалистите.

В събота министър-председателят Стефан Янев ще открие Националния фестивал на лавандулата в село Средно Градище.

Премиерът ще посети също дестилерия за лавандулово масло и ще проведе среща със земеделски производители, собственици на дестилерии, предприемачи и агро-специалисти.

В рамките на разговора ще бъдат обсъдени актуални проблеми в сектора и възможностите за тяхното разрешаване.
 
 
БТА, Пресцентър МС