Стара Загора съд
Стара Загора съд / DarikNews.bg, архив
Окръжна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо жена, извършила документна измама в особено големи размери-118 700 лева.
 
В средата на август 2015 година обвиняемата  започнала работа като мобилен кредитен консултант във Варна и отговаряла за Старозагорска област. До март 2016 година жената сключила 55 договора за потребителски кредити, без знанието на лицето,чиито данни са били използвани. В Удостоверенията за  банкови сметки на клиентите – кредитополучатели вписвала номерата на 13 нейни банкови сметки, а не на клиентите. При комплектоване на преписките за отпускане на кредити били използвани фотокопия от лични карти на кредитополучателите. Тези фотокопията от личните карти са били набавяни от обвиняемата чрез  обяви за работа в нейна фирма, лични контакти с неустановени по делото брокери от други фирми за бързи кредити  или при провеждане на интервюта с кандидати, желаещи да получат кредит. Изготвените и подписани документи обвиняемата изпращала към офиса на дружеството във Варна за одобрение на искания кредит, а вписаните клиенти кредитополучатели не са  знаели, че са одобрени за поисканите от тях суми.
 
Обвиняемата получавала лично отпуснатите потребителски кредити, които са били привеждани по 13 банкови сметки - нейни и на управлявани от нея дружества,открити в 11 от клоновете на банки в Стара Загора. Жената разполагала с получените парични средства, като с една част от получените и усвоени от нея кредити е внасяла суми за погасяване на получените в по-ранен етап кредити, а с другите се е разпореждала в личен интерес.
 
Отпуснатата сума от кредитната институция във Варна за  55 броя кредити е в размер на 118 700 лв., а общо внесените вноски /върнати суми/ по тях са в размер на 38 468 лева.

За това престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от 10 до 20 години. Предстои насрочване на съдебно заседание в Окръжен съд – Стара Загора.