РИОКОЗ : В България  няма регистриран случай на западнонилска треска
РИОКОЗ : В България няма регистриран случай на западнонилска треска / DarikNews.bg, архив

В България няма регистриран случай на западнонилска треска, успокои директорът на РИОКОЗ- Стара Загора д-р Елена Канева.

Западнонилската треска е трансмисивно заболяване при хора и животни, причинявано от вирус от семейство Flaviviridae. За пръв път вирусът е изолиран през 1937 година при болна жена с висока температура в бившата провинция Западен Нил на Уганда при изследване на заболяването жълта треска.

Към момента инфекцията е регистрирана в Африка, Европа, Близкия Изток, Централна Азия, а напоследък се разпространява с бързи темпове и в Северна Америка.

Преносители на заболяването са комари от рода Culex. Заболяването се предава при ухапване от заразен комар.

В страната не са установени популации на т.нар. тигрови комари, които са преносители на болестта Западнонилски енцефалит, няма и регистрирани случаи на това заболяване, уточняват от РИОКОЗ.

Този вид комари по нищо не се различава на външен вид и по ухапване от съществуващите на територията на страната. Цикълът на развитие и размножаване обаче е различен и това е причината те да не се среща на територията на страната. Има данни за наличие на т. нар. тигрови комари в ограничени райони на Северна Гърция и Македония, както и периодично регистриране през летните месеци на единични случаи или малки взривове.

Резервоар на вируса са птиците. Комарите могат да бъдат заразени при ухапване на заразена птица, посредством поглъщане на вируси, циркулиращи в нейната кръв. Така те се превръщат в носители и разпространители на вируса от заразени птици към здрави птици и други видове гръбначни животни. При поглъщане на вируси, чрез кръвта те се придвижват към слюнчените жлези на комара. Това се извършва в рамките на 5 - 14 дни и така комарът е способен да зарази нови животни, от които пие кръв.

Заболяването Западнонилски енцефалит започва остро с втрисане, висока температура, гадене, повръщане, които не могат да бъдат различени от всяка друга остра вирусна инфекция, но много бързо се развива клинична картина на остър енцефалит и менингит, поради което болните се нуждаят от хоспитализация.

Предпазването от заболяването става чрез рутинните мерки за предпазване от комари - замрежване на прозорците и използване на препарати за предпазване на откритите части на тялото при престой навън.