договор
договор / netinfo
До по-ефективен, екологосъобразен интегриран градски транспорт, облекчен трафик, намаляване използването на лични МПС, за сметка на ползването на градски транспорт, ще доведе изпълнението на втората фаза на проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“.

В него са предвидени следните дейности и обекти: „Реконструкция на надлез над жп линия и бул. „Славянски“, по бул. „Патриарх Евтимий“ и разширяване на габарита на пътното платно, Изграждане на система за управление на градския транспорт, „Въвеждане на автоматизирана система за таксуване и Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо.Ресорният зам.-кмет по транспорта Йордан Николов припомни, че при изпълнението на първата фаза на проекта е изцяло бе подменен автобусния и тролейбусния парк в града.

Изпълнител на поръчката за автоматизирана система за таксуване е „Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД, София. Общата стойност за изпълнение на договора е в размер на 3 437 463.00 лв. без ДДС за срок от 30 месеца. Системата ще улесни ползването на автобусите и тролейбусите и ще подобри качеството на транспортните услуги за пътниците.

Освен това въвеждането на такава система ще премахне продажбата на билети в превозното средство от обслужващ персонал и ще помогне на оператора да наблюдава приходите от билети, като същевременно предотвратява пътуванията гратис.

Експертният екип предлага монтиране на автомати за издаване на билети във всички автобуси и тролейбуси, разясни Стефан Малиновски, ръководител звено „Интелигентни системи“ в „Телелинк“. По думите му, втората фаза от изпълнението на проекта за модернизация на градския транспорт в Стара Загора ще бъде поредната стъпка към изграждане на съвременния „умен град“.  

Във всички превозни средства ще има валидатори за електронни карти, които ще се продават на 10 места в града, както и в самите превозни средства. Ще се издават и електронни карти.

Договорът с консорциум „Ем Тран Сис“, София, за изграждане на Системата за управление на градския транспорт на Стара Загора, ще бъде подписан от кмета Живко Тодоров. СУГТ включва въвеждане на видеонаблюдение на 37 кръстовища в града с интелигентна система за превенция на задръствания, изграждане на контролен център, подмяна на светофарните уредби, видеонаблюдение в превозните средства, внедряване на система за управление и контрол на трафика, включващ нови трафик контролери с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства, система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт.Илиян Вълчев от консорциума уточни, че системата ще има адаптивен модул, който ще събира и анализира огромна база исторически данни, включващи провеждане на различни градски събития, което ще позволи адаптация на режимите и фазите на светофарните уредби.

Стойността на проекта е 3 932 538.00 лева без ДДС, а срокът на изпълнение 30 месеца.