На 18 януари отбелязваме Атанасовден
На 18 януари отбелязваме Атанасовден / Dariknews.bg, архив
Православната църква почита паметта на св. Атанасий Велики.

На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

В народните вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се също, че на този ден Св. Атанас „си съблича кожуха", за да дойде лятото. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Затова и празникът е известен и като Среди зима.

Свети Атанас се смята за брат на Свети Антон, двамата са представени в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник.

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата , шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден.

На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.