2007: Усилна, но паметна за Мини Марица Изток
2007: Усилна, но паметна за Мини Марица Изток / netinfo
Мини Марица Изток искат увеличение на цената на добиваните въглища през 2008 год. Предложението е внесено в ДКЕВР, съобщи изпълнителният директор инж.Иван Марков. Той отказа да съобщи с колко процента ще поскъпнат въглищата, но уточни, че исканото увеличение “няма да бъде голямо”. Марков коментира, че е нормално по-високата цена на горивото да доведе до поскъпване на тока, произвеждан от термичните централи в комплекса Марица- Изток.

В края на ноември Мините изпълниха своя годишен план по добив на въглища – 21 милиона и 300 хиляди тона. Очаква се до края на годината добивът да надхвърли 23 милиона и 500 хиляди тона, а откривката да бъде с 10 млн. куб.метра земна маса повече, отколкото през 2006 год. Тези постижения са забележителни, като се има предвид рекордното количество на валежите през годината, уточни инж. Марков. От началото на годината в рудник “Трояново-1” са измерени близо 800 литра дъжд на кв.метър.

През тази година Мините реализират инвестиционна програма от 81 млн. 150 хил. лв. за технологични преустройства, ремонт и купуване на нова добивна техника. През 2008 г. размерът на инвестициите ще достигне 91 млн.лв. С тези средства Мини Марица Изток се подготвят да увеличат добива на въглища с около 10 млн. тона годишно когато заработят новите топлоелектрически централи в района.

На 17 декември ще бъде подписан протокола, в който са описани критериите за избор на изпълнител на допълнителна производствена мощност на лигнитни въглища. Специалисти от Мини Марица Изток са водещ партньор в междуведомствената комисия, натоварена да уточни критериите и процедурата за избор на изпълнител на ТЕЦ “Марица-Изток 4 “.