20 стотинки за килограм пшеница в Казанлъшко
20 стотинки за килограм пшеница в Казанлъшко / netinfo

Казанлъшките зърнопроизводители няма да продават зърното си.

 Причината е в изключително ниската цена, която им се предлага в момента за килограм- 20 стотинки.

За ултиматума си те ще уводомят в Открито писмо Президента, премиера и министъра на земеделието Валери Цветанов.

 В него освен причините за ултиматума си и отказа от продажба, ще настояват за специално отношение на държавата към зърнопроизводителите в региона. Зааради лоши атмосферни условия  и сушата,  тазгодишните добиви на зърнени култури в Казанлъшко са много под очакваните- средно по 200 килограма от декар, като има кооперации с добиви под тези.

 С предлаганата цена от 20 стотинки на килограм изкупна пшеница, на практика загубите от  всеки декар са 12 лева, изчисляват председатели на местни земеделски кооперации.  Според техните сметки в края на сезона ще са натрупали общи загуби от 336 хиляди лева .
27 стотинки е истинската себестойност на килограм пшеница за самите производители.. Отделно са другите разходи, които няма как да върнат.
Под двоен натиск са тези дни казанлъшките зърнопроизводители- от една страна ниските изкупни цени, които на практика ги обричат на фалит, а от друга исканията за по-високи ренти от страна на кооператорите.
Това е непосилно за нас, твърдят зърнопроизводителите, които получили далеч по-ниски от Добруджанско добиви.
38 280 д.ка са засетите в района с есенници, 70% от тях са с ечемикът.
Високите цени на горивата, слабата производителност на почвата, засушаването, са сред причините за ниските добиви.

Заради ттежката  ситуация земеделците не разполагат и с пари за новата сеитба. За целта ще използват част от субсидиите, получени преди месец, твърди  Дочка Богданова, председател на  една от големите земеделски кооперации в района.