Получавала по 2000 лв. месечно за да прикрива Георги Семерджиев, твърдят разследващи
Отстраниха за два месеца от длъжност полицайка от Първо РУ в София за нарушаване на етичните норми. Това съобщи МВР. 

В съобщението не се уточнява името на отстранената служителка. 

По информация на БГНЕС става дума за Симона Радева, за която се смята, че е била в колата с Георги Семерджиев по време на тежката катастрофа в София, в която загинаха две млади жени. 

Със заповед на директора на СДВР от 8 юли е образувано дисциплинарно производство срещу служител в група „Охрана на обществения ред“ към сектор „Охранителна полиция“ при Първо РУ, уточняват от полицията.

Дисциплинарно производство е образувано на основание налични данни за нарушения на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, Етичния кодекс за поведение на държавни служители в МВР, утвърден със заповед на министъра. Точките от кодекса, които полицайката е нарушила гласят: Държавният служител съобразява законността на действията, които възнамерява да предприеме; Държавният служител пази доброто име на институцията, която представлява; Държавният служител насърчава хората да спазват закона, като дава личен пример с поведението си; Държавният служител не прикрива доведено до знанието му правонарушение или такова, на което е свидетел, като предприема необходимите действия за неговото предотвратяване, пресичане и разкриване; При отношенията си с правонарушителите държавният служител запазва неутрално поведение, като действа по начин, който не подлага под съмнение неговата обективност. 

Служителката е отстранена от длъжност за срок от 2 месеца, считано от 8 юли. Законът позволява еднократно удължаване на срока с още един месец

В петък прокуратурата обяви, че е установила данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Георги Семерджиев, както и за търговия с влияние. Конкретни имена обаче не бяха посочени.

Самата Симона Радева заяви малко след катастрофата, че съвестта й е чиста.

"Надявам се в най-скоро време истината да излезне наяве! След което всички да си сърбате попарата от написаното по мой адрес, без дори да сте запознати и да сте видяли нещо с очите си! Както и тези със заплахите към мен за живота и здравето ми, ще си понесете последствията!", написа Симона Радева в своя Facebook профил.  

Полицайката Симона Радева е получавала по 2000 лв. месечно, за да прикрива Георги Семерджиев. Униформената се возела в колата на мъжа и, когато той бил спиран за проверка на пътя, тя показвала служебната си карта, съобщава NOVA, позовавайки се на свои източници от разследването.

Източници от разследването твърдят, че полицаи от 4 Районно управление пък ползвали безплатно услуги в автомивката на Семерджиев. В замяна му давали информация за това къде ще бъдат разполагани постове на пътни полицаи, както и за предстоящи проверки за наркоразпространение.

Камери за видеонаблюдение са заснели как Радева и двама служители на 4 РУ носят стълба, с помощта на която Семерджиев влязъл в апартамента си в минутите след жестоката  катастрофа миналия вторник.

Още, че през 2018 г. Семерджиев е бил задържан с около 10 кг дрога при спецакция, твърдят полицейски източници. 
 
МВР, БГНЕС