/ БТА
Обсъждат ограничаване на използването на пиротехнически средства на територията на Столична община. Това обяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на брифинг пред медии.

"Зад идеята на колегите от групата от ГЕРБ-СДС застанаха и от БСП, и от "Демократична България" и от „Патриоти за София“ да въведем ограничения за използване на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни на територията на Столична община", посочи той.

Георгиев се аргументира, че е имало множество сигнали и оплаквания от жители в различните квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието, което създава огромен стрес.

"Това решение ще бъде обсъдено след едномесечно публично обсъждане, след което ще бъде прието през януари, за да бъдат наложени промени", разкри той.

От Столичния общински съвет са сезирани с петиция от над 17 хиляди граждани във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока. Проведени са множество дискусии и с различни организации, например в областта на децата със специални образователни потребности, които са посочили защо е необходимо да бъдат предприети такива ограничения.

Въвеждаме нов ред за използването на пиротехнически изделия. Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория - тип бенгалски огън или огън за торта.

Регламенти обаче ще се въведат за останалите категории - фойерверки, които произвеждат десетки гърмежи, бомбички. В момента един човек може да купи по 10 такива.

С тези промени обаче няма да се забраняват или отменят новогодишните празненства, което позволява до 1 часа сутринта да има подобни прояви. С новата наредба това ще стане до 2 часа, но тя ще бъде приета следващата година, уточни Георгиев.

Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Не може да се гърмят близо до болници, социални домове и детски градини по обясними причини, заяви още председателят на СОС.

Контролният орган, който ще регулира такава дейност, ще бъде осъществявано от МВР и структурите на община.

Глобите за граждани ще са от 500 до 2000 лева. За фирмени събития глобите ще са по-солени - от 3000 до 10 000 хиляди лева.

„Възприели сме положителния опит на Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения“, посочи шефът на градския парламент.

Сега предстои обществено обсъждане в рамките на 30-дневен срок. "Всякакви предложения са добре дошли", подкани Георгиев.