Колективът на болница „Лозенец“ е изправен пред огромно изпитание, това заявиха протестиращи лекари от лечебното заведение, които днес се събраха пред болницата против сливането им с педиатрията.

БГНЕС

Те протестираха срещу решението на здравното министерство да превърне болница „Лозенец“ в детска болница.

БГНЕС

Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към СУ изрази своята позиция. Тя се оплака от действията на здравния министър Стойчо Кацаров. „Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави, е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен, че те се учат, те помагат в COVID отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено“, каза тя.

БГНЕС

Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват. „Тези хора са подложени на огромен стрес. Вижте в какви условия се работи, как тези мъже и жени издържат по 12-24 часа. В тези условия се извършват абсолютно хаотични и необосновани промени, които нямат логика, нито медицинска, нито икономическа, нито стратегическа. Няма човек в България, който да не е за изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи. Може би сме единствената европейска страна без такава болница. Ние трябва да мобилизираме държавния си ресурс в сферата на здравеопазването именно към това да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница на СУ“, каза протестиращ лекар.

БГНЕС

Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста.

БГНЕС


По-късно, от Министерството на здравеопазването (МЗ) излязоха с уточнение във връзка с планирания проект: "На терена, намиращ се на територията на лечебното заведение, Министерството на здравеопазването иска да изгради национална детска болница. На същия терен ще бъде изграден и протонен ускорител. Предвижда се болницата да разполага с хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Болница „Лозенец“ ще продължи да бъде университетска болница и ще запази многопрофилния си характер. Целта на МЗ е да се надградят съществуващите в болницата услуги. Лечебното заведение ще продължи да извършва трансплантации, а вливането на педиатрията в болница „Лозенец“ ще привлече повече хора към здравните услуги в лечебното заведение. Изграждането на детска болница в двора на болница „Лозенец“ гарантира, че терентът ще бъде използван единствено и само за развитие на медицински услуги за българските пациенти", уверяват от МЗ.

БГНЕС