Евгени Крусев
Евгени Крусев / БГНЕС
Евгени Крусев подава оставка заради обвинение за ремонта на „Графа“, Фандъкова ще я приеме
99890
Евгени Крусев подава оставка заради обвинение за ремонта на „Графа“, Фандъкова ще я приеме
  • Евгени Крусев подава оставка заради обвинение за ремонта на „Графа“, Фандъкова ще я приеме
Заместник-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев подаде оставка. Причината е получена призовка в качеството на обвиняем относно ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще приеме подадената оставка.

Ето какво каза Крусев: "Получих призовка от прокуратурата във връзка с проверката, която правят за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", като там съм призован в качеството си на обвиняем. В тази връзка считам, че най-отговорната и мъжка позиция е да си подам оставката, за да може разследването да си свърши изцяло работата. Категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Точно това е целта на действието, което правя в момента. Оказваме пълно съдействие на всички разследващи органи, които се занимават с ремонта на "Граф Игнатиев". Изпратили сме цялата изискана документация и ще продължим да оказваме пълно съдействие".

Фандъкова възложи контрол на контрола за ремонта на улица "Граф Игнатиев", глоби надзора

ремонтът на графа
БГНЕС


"Аз в качеството си на възложител на тази процедура нося отговорност. Ще продължа да нося тази отговорност и в хода на проверката на прокуратурата. Ако съм бил подведен от проектант или някой друг, който е участвал в целия процес по направата на проекта и т.н., се надявам, че прокуратурата ще го установи. Към момента можем да кажем, че "Граф Игнатиев" от един ориенталски битак, на каквото приличаше преди, става една от красивите улици в София. Вярвам, че в скоро време ще бъдат завършени всички детайли около този ремонт и се надявам скоро да се възстановят трамвайните маршрути. А пък вече като има по-голяма яснота относно проверката на прокуратурата, ще ви информираме", посочи още Евгени Крусев.

В съобщение до медиите от Столичната община обявиха, че ще продължат да съдействат на проверката на прокуратурата: "Като част от това преди месец до прокуратурата бяха изпратени резултатите от проверката на дирекция "Вътрешен одит". По заповед на кмета бяха проверени всички обстоятелства, довели до изменението на проекта за релсовия път по ул. "Граф Игнатиев".

Регионалното министерство проверява ремонта на улица "Граф Игнатиев"

ремонтът на графа
БГНЕС

 
"Столична община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на прокуратурата. Като възложител на проекта г-н Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул."Граф Игнатиев" е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност", заявява Йорданка Фандъкова, цитирана в съобщението.

Прокуратурата разследва Столичната община за промяна на проекта зa ремонт “в крачка” на “Граф Игнатиев” и прилежащите и територии, както и за съмнение за нарушение на Закона за обществените поръчки или по-конкретно заради виброизлационните подложки, вложени в трамвайното трасе. Строителната фирма, която спечели обществената поръчка за 24 млн лева, "Джи Пи груп", също е обект на разследване, но за пране на пари и злоупотреба с евросредства. Във вторник Евгени Крусев ще бъде разпитван.

ремонтът на графа
БГНЕС


На ул. „Граф Игнатиев” от няколко дни има поставени ограничители около трамвайното трасе, които станаха повод за шеги в мрежата – потребителите ги оприличиха на перки на акули. Малко по-нататък по трасето има кубчета. В основните проектни идеи, с които архитектите са спечелили, пише, че се налага прочистване от напластяването на елементи в нисък план, сред които осветление, колчета-ограничители и други. Пътна полиция обаче заставила проектантите да сложат ограничители с цел безопасност. Ето какво бясни арх. Методиева: “В проекта изначално бяха заложени кубове от гранит, каквито междувременно сложихме на „Солунска”, кубчета от масивен гранит 40 на 40 на 40. Вследствие слагането им обаче на „Солунска” и моменталното им асоцииране на табуретки и масички, на които хората много удобно от магазините и преминаващите си посядат, ние преценихме, че това ще бъде недобра индикация и покана към хората около трамвайното трасе. Така че, това е причината да имат този дизайн - заради това скосяване, превръщането им от кубове в триъгълни призми”. Това не е окончателният им вид, каза още арх. Методиева.

Още новини за ремонта на ул. "Граф Игнатиев":

Главният архитект на София: Държим на изпълнението и качеството на крайния продукт

Откриват телефон за сигнали за ремонта в района на улица „Граф Игнатиев” в София