/ ВиК Сливен
Инициативата на „ВиК“-Сливен за работа с потребителите от ромските махали продължава и тази година. По силата на взаимната договореност, водното дружество предприе действия за отстраняване на проблемите с налягането и ограничения дебит в ромските махали, за подмяна на неработещите и поставяне на нови измервателни уреди.

Ангажиментът на потребителите е да открият партиди и започнат коректно заплащане на изразходените водни количества.

Ромската махала в село Тополчане е водоснабдена чрез извършена промяна във водоснабдителната схема. От  150 абонати са събрани първите 1500 лева. Започва поставяне на измервателните уреди. За сметка на водното дружество ще бъдат монтирани 150 водомера.

Водата поскъпва в областите Сливен и Ямбол

В с. Крушаре, където работата в ромския квартал се разгърна миналата есен, вече са монтирани първите 70 водомера. Събираемостта нарасна до 3000 лева месечно, което, на фона на минималните спорадични плащания, се отчита като положителен резултат.

Предстои поставяне на още 80 нови водомера. В Крушаре продължава изграждането на шахтите, намеренията са до пролетта ромската махала да бъде изцяло водоснабдена. 

След подобряване на водоснабдяването в ромския квартал „Надежда“ в Сливен се  вземат мерки за равномерно разпределяне на водата във всички райони. Събираемостта е 2000 лева месечно, с тенденция да бъде повишена. В кв. „Надежда“ броят на новите водомери трябва да достигне 800.

Целта е всички потребители да имат измервателни уреди и да заплащат потреблението по отчетените показания. В противен случай, с двуседмично предизвестие, водоснабдяването ще бъде прекъснато.

Обсъдиха проекта за водопроводните и канализационни съоръжения

Кметствата в двете села и кметското наместничество в кв. „Надежда“ съдействат за установяване на потребители, адреси и почистване на шахтите. Инициативата за работа с ромското население има за цел да намери пътища за разбирателство и баланс на интересите.

Пасторите от евангелските църкви и ръководители на мюсюлманските и други вероизповедания подкрепят служителите на „В и К“ за осъществяване на срещи с населението, описване на потребителите и уточняване на техните права и отговорности.

Управителят на „ВиК"-Сливен инж. Севдалин Рашев определи възстановяването на диалога с ромите като необходима стратегия, но отбеляза, че процесът изисква време.

Близо 1,7 млн. лв. е инвестиционната програма на „ВиК“-Сливен

Предстои работата на „ВиК“-Сливен в ромските махали да продължи и в други селища в Сливенска област с компактно ромско население. Следващите стъпки ще бъдат предприети в селата Селиминово и Самуилово. Идеята е да започнат да се погасяват като новите, така и старите дългове.

Според заявените в бизнес-плана на дружеството намерения, всеки месец в Сливенска област ще бъдат монтирани по 1000 водомера. За пет години в Сливенска област ще бъдат поставени 60 000 водомера.