Подписка за запазване на Медицинския колеж в Сливен
Подписка за запазване на Медицинския колеж в Сливен / netinfo

Подписка за запазване статута на Медицински колеж Сливен и спиране процедурата по неговото закриване събра над 100 подписа за един ден в Сливен. Тя е организирана от Инициативен комитет, в който влизат основните здравни и пациентски организации в областта, както и КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Подписката може да бъде намерена в офиса на Областната организация на БЧК, в Медицинския колеж, както и в болниците в града. В декларацията към нея се казва: „Уверяваме ви, че потребността от медицински сестри е огромна поради факта, че заболеваемостта непрекъснато нараства, а приема в медицинските колежи непрекъснато пада. Считаме за нецелесъобразно да се закрие една структура, чиито кадри са необходими за попълване на здравната мрежа и осигуряване високо качествени здравни грижи на населението”.

„Голям брой медицински специалисти – медицински сестри и акушерки, непрекъснато напускат България, тъй като са високо ценени в чужбина, очаква се дефицит от тези кадри в родното ни здравеопазване, затова е необяснимо желанието на Министерството на здравеопазването да закрива колежи в страната” – каза за Дарик д-р Юлия Бянкова, председател на лекарската колегия в областта.