По изборите в Сливенско
По изборите в Сливенско / netinfo

Рано сутринта в изборния ден репортер на Дарик забеляза нетрадиционна агитация в балканското село Изгрев, където край пътя старо руско возило цялото е облепено с плакати на лидер на политическа сила и нейния кандидат.

Този странен контраст на фона на красивия сливенски балкан е достоен за конкурс за странни снимки и артефакти. А в изборната секция телефонът не работеше.

Резултатите от вота в селото:

ПП "ЛИДЕР" 2, ГЕРБ 12, ДПС "Движение за права и свободи" 32, Партия АТАКА 2, КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ 7, НДСВ 1, П.П. "ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ" 1.  

Лично секретарят на Община Сливен Петя Руменова дойде да затвори осемте СИК в училище „Братя Миладинови", където за първа година гласуват жителите на ромския квартал „Надежда". „Няма да позволим да се случи като предишни години, когато в „Надежда" се гласуваше до 23-24 часа" - каза Руменова пред Дарик.

Репортер на Дарик провери активността в секциите, която е завишена многократно в сравнение с изборите за Европейски парламент. В 11 СИК са гласували 700 избиратели от 843 по списък. В 120 СИК - 550 от имащите право на глас 799.

В двора на училището и пред вратите имаше множество хора, чиито лични карти в 19 часа бяха събрани, за да могат да упражнят правото си на глас и след обявения по закон час за край на изборния ден.

А отвън от автомобил раздаваха на застъпници пити кашкавал и сирене да закусят след изнурителния изборен ден.

Ето сумарния резултат от 8 - те изборни секции на живеещите в кв. „Надежда":

Коалиция за България - 1979 гласа, ГЕРБ - 681, ДПС - 403, НДСВ - 284, Синята коалиция - 86, Лидер - 22, Атака - 21, РЗС - 16 и малки други разпилени гласове.

Симпатизанти на ВМРО направиха демонстрация на протестен вот в Сливен.

По-малко от час преди края на изборния ден те предупредиха, че заради безпринципното управление на ръководството на ВМРО, група симпатизанти на организацията са гласували така, като са поставили отметка на първа позиция на интегралната бюлетина за РЗС, но върху бюлетините са били залепени лепенки с лика на истинския водач на ВМРО Тодор Александров, а под нея поставили друга лепенка с надпис: "Красимир Каракачанов е предател".

Такова гласуване имало в секции № 81, № 70, № 17, № 6 в Сливен.

Дарик научи, че такава бюлетина е била обявена за недействителна с решение на комисията в секция № 6, с мотива, че можела да бъде разкрита самоличността на избирателя.