Mисия от ЕС ще проверява ферми в Шуменско през юни
Mисия от ЕС ще проверява ферми в Шуменско през юни / netinfo
Мисия от ЕС ще извърши проверки във фермите на територията на Шуменско от 16-ти до 27-ми юни , съобщи д-р Едмон Маринов от РВМС-Шумен. Проверявано ще бъде дали кметовете на населените места в региона подават точна и актуална информация за броя на отглежданите в частните имоти прасета от източнобалканска порода. Обект на проверките ще бъде и това дали промишлените и частните ферми в региона отговарят на изискванията.

Не е уточнен маршрутът на проверките, възможно е много от тях да бъдат направени внезапно, обясни по време на заседание на Общинската епизоотична комисия д-р Маринов. На него присъстваха и кметовете на селата от община Шумен. Според информацията, предоставена от тях, в по-голямата част от селата няма стопани, които да отглеждат повече от 5 прасета от въпросната порода, каквото е изискването по закон. Единичните случаи, при които стопани отглеждат по-голям брой животни, са в селата Васил Друмев, Друмево и Салманово.

Председателят на комисията д-р Мима Папазова призова кметовете на селата да вземат нужните мерки по налагането на глоби на онези от стопаните, които не изпълняват нареждането да не отглеждат повече от 5 прасета в дворовете си. Тя уточни, че извършването на проверки в отделните частни имоти кметовете могат да търсят помощ от местните служители на реда, в случаите на отказ да бъдат допуснати, тъй като сигнали за такива не липсват.