200 000 000 долара стокообмен между България и Република Корея
200 000 000 долара стокообмен между България и Република Корея / netinfo
200 000 000 долара е стокообменът между България и Република Корея за 2007 г., каза корейският посланик Ким Мьонг-Джин по време на посещението си в Шумен. Целта на визитата му е да се запознае с град Шумен и възможностите за добро бъдещо сътрудничество.

По-рано днес Негово Превъзходителство се срещна с кмета на Шумен Красимир Костов. На срещата стана ясно, че интерес за корейците представля вносът на българското розово масло и киселото мляко. Основният внос от Корея за България са автомобилите и високите технологии. На срещата са били обсъждани и възможностите за корейски инвестиции в Шумен и региона, като посланикът каза, че компании, свързани със строителството и технологиите биха били полезни за града ни. „Това е само началото на още по-добрите взаимоотношения между двете страни”, допълни още той.

В програмата на Ким Мьонг-Джин е предвидено утре да посети историко-археологическите резервати във В. Преслав, с. Мадара и Плиска. Той каза, че иска по вече срещи с г-н Костов, за да може да направят сътрудничеството си по-ползотворно.

От своя страна Красимир Костов изказа благодарност за интереса към Шумен и региона, проявен от корейска страна и, че се надява да бъдат привлeчени инвеститори, които да помогнат за развитието на областта.