275 236 245 лева от Европейските структурни и инвестиционни фондове са договорени в област Русе от началото на програмния период  до февруари 2019 година за изпълнение на 328 проекта. Над 104 млн. лева или близо 38 % от средствата са предназначени за бизнеса и са привлечени от ОП „Иновации и конкурентоспобност“, съобщи експертът от Областния информационен център – Русе Габриела Стефанова.
      Най-голям е интересът на местните предприятия към възможностите за подобряване на производствения капацитет.  По тази процедура са сключени 41 договора за сумата над 40 млн. лева. Фирмите инвестират европейски средства в енергийна ефективност и в ефективно използване на ресурсите. Прави впечатление, че в разработването и внедряването на иновации русенските фирми са твърде плахи. В тези процедури има най-малко одобрени проекти в област Русе.
       Най-голям брой проекти на територията на Русенско са сключени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – 102 , но общата им стойност е малко над 22,5 млн. лева, което ги нарежда на пето място по размер на финансирането спрямо оперативните програми и ПРСР.  Най- много европейски инвестиции от ОП „РЧР“ са инвестирани в разкриване на нови работни места и в добри и безопасни условия на труд, обучение на заети лица. Общините са се възползвали от средствата за предоставяне на различни социални услуги. Водеща е Община Русе, която благодарение на програмата предоставя грижи на хора с различни видове увреждания, деца и младежи с увреждания и техните семейства, хора в неравностойно социално положение. През настоящия програмен период в Русе и областта си пробива път социалното предприемачество. Чрез ОП „РЧР“ в момента се реализират 5 проекта за създаване на социални предприятия, от които 3 в Русе, по  един в Две могили и Борово.
        На втора място след ОП „Иновации и конкурентоспобност“ най-много европейски средства  влизат в град Русе  чрез ОП „Региони в растеж“ над 61,8 млн. лева  за 8 проекта. Единият от тях се реализира по „Регионална образователна инфраструктура“  и е за ремонт Спортното училище, с бенефициент Министерството на младежта и спорта.  Останалите 7 са на Община Русе и са свързани с благоустрояване на кея, част от Парка на младежта, реконструкция на улици в централна градска част и в други квартали, инвестиции в транспортната система, изграждане на социална инфраструктура, мерки за енергийна ефективност, ремонт на образователна инфраструктура.    
По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са договорени 10 проекта на обща стойност над 9 млн. лева. Средствата се инвестират в образователна интеграция, в студентски стипендии и практики, в подкрепа на докторанти и млади учени. Отделно Русенският университет е партньор на СУ „Климент Охридски“ и на УНСС заедно с други висши учебни заведения в страната по два проекта  - единият за създаване на Център за върхови постижения, а другият – за Център по компетентност.
5 общини в областта – Русе, Бяла, Ветово, Две могили и Иваново са се възползвали от Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, с което сигуряват на социално слаби свои граждани топъл обяд  в обществени трапезарии.
През настоящия програмен период на този етап в област Русе има само един договорен проект по ОП „Околна среда“ и той е на РИОСВ- Русе за местообитанията в резерват Сребърна.
По ОП „Добро управление“ са одобрени 5 проекта на обща стойност 1 273 806 лева. От тях 2 проекта са на Община Русе и са свързани с осигуряване на ефективното функциониране на Областния информационен център. Сдружение  Център „Динамика“ за над 98 хил. лева ще реализира проект „Съдебната реформа под лупа“, а Специализиран клъстер и институт по облекло и текстил „Дунав“ в пратньорство с Агенцията по заетостта  ще работи върху подобряване на социално-икономическата среда в сектора.
Към момента по ОП “Морско дело и рибарство“ в нашия регион има едва 7 договорени проекта за малко над 4,4 млн. лева.
По Програмата за развитие на селските райони според публичните регистри в област Русе са договорени 100 проекта на обща стойност над 45 млн. лева.  От тях 10 проекта са публични и са свързани с рехабилитация на пътища, улици и тротоари, водопроводи, с ремонти на храмове и обзавеждане и оборудване на читалища.  В общините Сливо поле, Ветово, Иваново и Ценово няма публични проекти по програмата. Най- много проекти, 31, за близо 14 млн. лева по селската програма са договорени в община Сливо поле.
През настоящия програмен период по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са инвестирани средства в подготовка на проекта за автомагистрала „Русе – Велико Търново“, други 3 проекта са насочени към подобряване на корабоплаването по река Дунав.
Съпоставката с другите области в Северен централен район отрежда водещо място на Русе по отношение на броя договорени проекти. Над 50 % от тях са в нашата област, а по отношение на финансовото измерение Русе усвоява 32 % от 857 млн. лева, колкото е размерът на инвестициите в СЦР.