/ netinfo

Експертите на РИОСВ-Русе съставиха днес акт за установяване на административно нарушение на „Монтюпе“ ЕООД. Нарушението е констатирано на 15 април, при извършени извънредни проверки около производствената площадка на дружеството, по сигнали на граждани за наличие на миризма на бакелит в Русе.

РИОСВ иска от „Монтюпе“ да коригира плана за собствен пункт за измерване на замърсителите

На място е установено, че транспортните врати № 1, 3, и 6 на Хале № 3 са били отворени към 9:30 и към 20:00 часа, документирано със снимков материал. Не се е наблюдавало движение на техника, хора или товаро-разтоварни дейности през вратите.

Това е нарушение на даденото при предходни проверки предписание за постоянно затваряне на вратите с № 3 и 4, които са разположени на западната фасада на Хале № 3, както и отваряне на врати № 1, 5 и 6, извън резрешения период, определен в нарочна инструкция.

В деловодството на РИОСВ към момента на проверката, не е постъпвало уведомително писмо за временно спиране или прекратяване на дейността  в завода за автомобилни части, стопанисван от „Монтюпе“ ЕООД, в Източната промишлена зона на Русе.

РИОСВ получи от „Монтюпе” предложение с показатели за собствен мониторинг

Мярката за регулиране ползването на транспортните врати на Хале № 3 е въведена през 2017 г., с цел ограничаване на неорганизираното изпускане на непречистени емисии от работната среда в атмосферния въздух и разпространение на интензивна, специфична миризма към града. Дружеството има задължение да докладва в РИОСВ писмено за отварянето на вратите ежеседмично.

За неспазване на дадено предписание, Законът за опазване на околната среда предвижда санкция от 2000 до 20 000 лв.