Темида
Темида / ThinkStock/Getty Images
Втора жалба е внесена в прокуратурата в Разград по казуса в двете разградски лъвчета, за чиито бъдещ дом спорят Пазарджик и Холандия – научи Дарик-Разград.
След като вчера кметът на Разград д-р Валентин Василев обяви, че внася жалба в прокуратурата заради това, че фондация „Четири лапи“ планира извеждането на четиримесечните Терез и Масуд в Холандия без съгласието на собственика община Разград, днес жалба е внесла и независимата общинска съветничка Милена Орешкова.
В сигнала си тя изразява съмнение, че актовете за приплод на двете лъвчета са издадени постфактум на разпореждането от страна на Община Разград с движими вещи-частна общинска собственост, с цел заличаване на проявена небрежност или безстопанственост от длъжностни лица, както и възпрепятстване на работата на институциите и вземане на компетентно решение от тях. Съветничката призовава прокуратурата да извърши проверка относно това кой е разпоредил издаването на документи със задна дата, както и защо документите не са издадени в законовия 40-дневен срок.
Както първо Дарик-Разград съобщи, на заседанията на постоянните комисии в понеделник кметът д-р Валентин Василев за пръв път обяви, че община Разград притежава документи за собственост върху лъвчетата, каквито документи на сесията на 21 декември бе обявено, че местната управа няма. На тази сесия бе взето решение за предоставяне на зоопарка в Пазарджик на двете лъвчета, родени на 8 септември миналата година в разградския зоокът, но отгледани в столична ветеринарна клиника, тъй като майка им не ги прие, а големите лъвове стъпкаха третото новородено. Решението на Общинския съвет предизвика протести на екоорганизации и становище от  министъра на околната среда Нено Димов, че лъвчетата ще отидат в Холандия. По-късно решението на Общинския съвет бе върнато от Областния управител Гюнай Хюсмен за ново разглеждане именно с мотива, че общината няма документ за собственост.
Сигналът на Орешкова е до Окръжна прокуратура-Разград, първата жалба по темата – на кмета д-р Валентин Василев – е внесена в Районна прокуратура. Тя е регистрирана също днес – научи Дарик-Разград. В следобедните часове бе разпределена на районен прокурор.