Прокуратурата влиза в сагата с лъвчетата: Кметът я сезира, че в петък общинските животни заминават за Холандия без разрешение от собственика
Прокуратурата влиза в сагата с лъвчетата: Кметът я сезира, че в петък общинските животни заминават за Холандия без разрешение от собственика / Радка Минчева
Кметът на Разград д-р Валентин Василев сезира прокуратурата за действия на фондация „Четири лапи“, за които смята, че е възможно да се установи престъпление. Той случайно разбрал, че фондацията подготвя транспортиране на малките лъвчета Терез и Масуд, както и на болния лъв Асен за Холандия в петък, 26 януари, а като собственик община Разград не е уведомена за това.

Информацията Василев получил от Емил Славев – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните-София. Той го потърсил с искане за становище дали местната управа е уведомена, че „Четири лапи“ имат намерение да транспортират лъвчетата в Холандия в петък. Заявлението на фондацията до ОДБХ-София било с дата 23 януари, в него било описани паспортите на лъвовете, прикрепено било и писмо от МОСВ в отговор на запитване на фондацията относно необходимите документи за пътуване на лъвовете в страни от ЕС.

Василев обяви, че не само не е уведомен за събитието на 26 януари, но и не знае, че малките лъвчета са в софийския зоопарк, първите 3 месеца от живота си те бяха под грижите на фондация „Дивите животни“ във ветеринарна клиника. Кметът бе категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общински съвет-Разград, не може да даде съгласие за заминаване на лъвчетата в Холандия. „Общината е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността на „Четири лапи“ и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тази собственост“ – категоричен бе той.

Относно действията им той подготвя жалба до Районна прокуратура-Разград с искане да се образува предварителна проверка и ако се установи престъпление да започне досъдебно производство. Какво точно е престъплението Василев и заместничката му Галина Георгиева не обявиха с уточнението, че квалификацията трябва да направи държавното обвинение, те само сезират.

Кметът на Разград с недоумение коментира и действията на Министерството на околната среда, откъдето от близо месец бавят отговор на запитване дали спасителния център в Холандия отговаря на изискванията на българското и европейското законодателство. На своето питане „4 лапи“ са получили отговор за 6 дни и според съдържанието му за пътуването на лъвовете няма нужда от документи, освен ветеринарните, издавани от ОДБХ – разказа Василев.

В същия ден, в който е насрочено пътуването на лъвовете до Холандия, в Разград ще има сесия на Общинския съвет, на която има две докладни записки, касаещи тяхната съдба. Едната е на независимия съветник Милена Орешкова с предложение пет от седемте лъва в разградски зоокът да бъдат предоставени на холандския спасителен център „Фелида“, а другата докладна е свързана с преразглеждане на първото решение за предоставяне на Терез и Масуд на зоопарка в Пазарджик.

То бе взето на 21 декември миналата година, но областният управител на Разград Гюнай Хюсмен го върна за ново разглеждане като незаконосъобразно, основният аргумент бе, че общината няма документ за собственост на двете лъвчета, по време на дискусиите на постоянните комисии към местния парламент в понеделник обаче кметът показа документи за собственост, издадени на 28 декември.