/ Маргарита Петрова
Питане към регионалния министър Петя Аврамова отправи на днешния петъчен парламентарен контрол народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска.

50 души от областта посетиха парламента по покана на депутата Радослава Чеканска


Депутатът от Дупница постави като въпроси: кога ще бъдат стартирани строително-монтажните работи на пътя ІІ-62 Дупница-Самоков, осигурено ли е финансиране и на каква стойност е то. Чеканска попита и какви са сроковете за изпълнение на обекта.
 

„Пътят ІІ-62 Дупница-Самоков е основна пътна артерия по това направление, през него има интензивен и тежкотоварен трафик, и затова е от огромно значение техническите характеристики на пътя да отговарят на съвременните изисквания за товароносимост и безопасност на движението. Същевременно пътят е в много лошо състояние и средствата по текущо поддържане вече не осигуряват трайно подобрение на компрометираните участъци“, посочи Радослава Чеканска.
 
От отговора на министър Аврамова стана ясно, че е осигурено финансиране за рехабилитация и реконструкция на второкласния път ІІ-62 о.п. Кюстендил – о.п. Дупница – Клисура – Самоков в участъците от км 42+263 до км 78+633.

Общата им дължина е 32,5 км и попадат в областите София и Кюстендил. Пътят е разделен на два лота - Лот 27 „път II-62 Дупница – Клисура“ и Лот 28 „път II-62 Клисура – Самоков“. Една част от финансирането се осигури от Оперативна програма „Региони в растеж“, а друга - от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. 
 
За участъците са подписани договори за безвъзмездна финансова помощ от 18 февруари т. г. Стойността на договора за участъка между Клисура и Дупница е 11 691 391 лв. За отсечката Клисура – Самоков стойността на договора е 16 295 816,60 лв. Срокът на договорите за безвъзмездна финансова помощ е 24 месеца.
 
„Приключила е тръжната процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи“, подчерта министър Аврамова и обясни, че за Лот 27 има жалба в Комисията за защита на конкуренцията и се очаква нейното решение. За Лот 28 предстои подписване на договор с избрания изпълнител.
 
С ремонта на път II-62 ще се подобри достъпът до гр. Самоков и курортния комплекс „Боровец“, което от своя страна ще стимулира развитието на туризма и бизнес средата в региона.