/ Дарик архив
форум млади фермери
97044
форум млади фермери
  • форум млади фермери
Първи по рода си Национален форум на младите фермери се провежда в града под тепетата, съобщи в ефира на Дарик младият фермер и съорганизатор на събитието Петър Петров. Целта на форума е да подчертае значението и ключовата роля на обновяването на поколенията и привличането на повече млади хора за развитието на устойчив земеделски сектор в България.

Петров разказа, че водени от желанието за осигуряване на плавен преход между поколенията на основата на взаимен консенсус, сътрудничество, споделяне на знания и опит, както и приемственост при наследяване, форумът ще премине под мотото „Предай нататък“.
 
Бъдещето на европейското земеделие и осигуряването на продоволствена сигурност за европейските граждани е в ръцете на младите фермери, смятат организаторите. Обезлюдяването и отливът на млади хора от селските райони, както и застаряващото население в селското стопанство, са сериозни предизвикателства пред развитието на сектора. Голяма част от европейските фермери са на възраст 55+ и едва 6% са под 35-годишни.
 
Ситуацията в България отразява тази тенденция. По данни от специален доклад от 2017 г. на Европейската сметна палата за 2013 г., българските фермери на възраст от 18 до 44 г. са около 50 000. Броят на земеделските стопани на възраст под 35 г. е 6.4%, на възраст от 35 – 44 г. е 13,2%, на възраст от 45 – 54 г. е 18,5%, на възраст от 55 – 64 г. е 25,2% и на възраст над 65 г. е над 36,7%.

Форумът ще се проведе в Аграрния университет и е със специалното участие на Владимир Уручев, член на Европейския парламент. 

Чуйте повече от приложеното аудио.