/ Sofia Photo Agency
За втори път в рамките на няколко седмици Общинският съвет в Смолян отхвърли предложението на кмета на община Смолян Николай Мелемов и искането му за поемане на временен безлихвен заем от Централния бюджет на република България в размер на 3 950 000 лв. Идеята за поисканият заем за погасяване на съществуващ дълг на община Смолян.

След продължителни дебати, общинските съветници отхвърлиха предложението с 14 гласа „за", 2 „против" и 8 „въздържал се". Освен това, местният парламент отхвърли почти всички искания и за увеличаване на таксите, както и решения на съда, които задължават местната власт да направят промени в наредбите. Така ситуацията в община Смолян става доста сериозна от финансова гледна точка, тъй като по отказаният нов кредит вече текат лихви, като по изчисления на общинският съветник на ДПС Салих Аршински, те възлизат на около 350 000 лв. на година.

Според зам.-кметът Венера Аръчкова, от 3 ноември т. г по този кредит се дължи лихва, както е за всички видове държавни вземания, като предупреди, че министърът на финансите има право и може да спре трансферите, които са предвидени в Закона за бюджета на Република България относно зимно поддържане, капиталови разходи и т.нар. обща изравнителна субсидия.

Въпросният заем е взет през 2013 г., когато от тогава до сега, в края на всяка календарна година се искаше от местната управа отпускането на нов такъв и се рефинансираше, но на последното заседание на ОбС – Смолян това не се случи, което изправя пред сериозно предизвикателство местната власт. Освен това задължение, общината обслужва и друг кредит  в размер на около 10 млн. лв., с който също бяха погасявани стари задължения. Според общинският съветник на БСП Стефан Сабрутев, дълговете на общината на този етап възлизат на приблизително на 17 млн. лв.  

Имаше и проблеми с приемане на  Годишна програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост. От списъкът с имоти, които би могла да подаде общинската администрация бе изваден бившият Младежки дом, който се намира в идеалният център на Смолян. Така 2018 г. се очертава, като доста притеснителна от финансова гледна точка за община Смолян, като ще трябва сериозно да се затягат коланите , като се режат разходи от други пера, за да се разплащат заеми.

Проблемите на кмета Николай Мелемов с местния парламент започнаха още в началото на годината, след като двама съветници от неговата група на ГЕРБ Данчо Киряков и Филип Топов, започнаха да гласуват с колегите си от КРОС и БСП. Последният беше председател на Общинският съвет през първия мандат на Мелемов, а в началото на вторият мандат бе  председател на групата съветници на ГЕРБ, като в последствия сам сдаде поста.