/ ThinkStock/Getty Images
Превантивни мерки за предотвратяване на чумата по животните в Пловдивска област разпоредиха областният управител Здравко Димитров и директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков по време на оперативна среща, на която беше обсъдена епизоотичната обстановка в областта.

В две стада има констатирана положителна проба, временно евтаназията се отлага

Беше взето решение всички входни и изходни пътни артерии на областта да бъдат обеззаразявани с дезинфекционният препарат „Вериконт С“, за да не бъде допуснато пренасяне на вируса от нелегалното транспортиране на животни от заразените области в други части на страната.

Отлагат евтаназирането на животните в Странджа

В момента в Пловдивска област не са установени огнища на заразата, но превантивните мерки имат за цел да бъде стопиран процеса на разпространение, стана ясно още по време на срещата. 

БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков заяви, че на всички входно-изходни артерии ще бъдат поставени денонощни патрули, които ще следят за незаконно транспортиране на животни.

Утре в Областна администрация Пловдив ще бъде проведена среща, на която ще присъства регионалният министър Николай Нанков и представители на АПИ, на която ще бъде обсъдена епизоотичната обстановка в областта и мерките за предотвратяване на разпространението на болестта.