Проект за 5 ВЕЦ-а в региона представят на икономическия форум „Марица”

Проект за 5 ВЕЦ-а в региона представят на икономическия форум „Марица”
Проект за 5 ВЕЦ-а в региона представят на икономическия форум „Марица” / dariknews.bg

Проект за изграждане на 5 водно-електрически централи в региона ще бъде представен на икономическия форум „Марица" следващата седмица. Това съобщи Виктор Сокачев - мениджър комуникации на българското представителство на италианската фирма, предложила идеята. Инвестицията е на стойност от 115 млн. евро и може да бъде завършена в следващите 3-4 години.

ВЕЦ-овете ще бъдат от руслов тип и ще са разположени по поречието на река Марица от Първомай до Любимец. Съоръженията се изграждат в коритото на реката, като при строителството се укрепва и бреговата ивица, обясни Сокачев. Инсталациите са полезни за околната среда, тъй като прочистват и обогатяват водата, като доказателство за това има на вече изградени идентични централи по река Искър край Своге, каза още той.

Цялостната презентация ще бъде направена по време на икономическия форум „Марица", който ще се проведе на 6 и 7 юни в Панаира. На голямото събитие се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов, трима членове на Борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие и още много високопоставени гости. В рамките на форума ще бъде връчена и награда за „Инвеститор на годината" и „Най-динамично развиващо се предприятие" в две категории - Големи предприятия и малки и средни такива.