Предлагат депозит за ромски сватби
Предлагат депозит за ромски сватби / netinfo
Организаторите на ромски сватби на открито да плащат депозит, който общината ще може да задържи като санкция при нарушаване на обществения ред и децибели над нормата. Това ще предложи председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, според когото тоталната забрана на тържествата няма да бъде ефективна. Той заяви, че сумата тепърва ще се уточнява, но е разумно тя да бъде около или над 1000 лева.

Само преди ден лидери от смесените махали нарекоха подготвяните промени в общинската наредба дискриминационни и заплашиха – цитирам – с втора Босна, ако бъде реализирано намерението на администрацията да вкара сватбите в зали.

Кюмюрджиев заяви, че трябва да се търси баланс между крайните позиции, но потвърди позицията си за налагане на глоби за високи децибели и на наетите от организаторите на тържествата оркестри. Той ще подложи на обсъждане и идея сватбарите да плащат такса, срещу която служители на полицията и “Общинска охрана” ще следят за спазването на обществения ред по време на тържествата, които по правило се провеждат върху улици, тротоари и друга публична общинска собственост.