Поставят 20 противопожарни кули на труднодостъпни места в Смолянско
Поставят 20 противопожарни кули на труднодостъпни места в Смолянско / Dariknews.bg

Два проекта  на областна администрация в Смолян,  на обща стойност 1млн.и 100 хил.евро са одобрени по програмата за Европейско териториално сътрудничество България -Гърция.  Първиятпроект е за превенцията на горски пожари в  транс граничния район, каза за зам.-областният управител на Смолян Недялко Славов. Предвижда се  изграждането на инфраструктура,  която ще помогне за по-лесното откриване и погасяване на пожари. Ще бъдат поставени  20 противопожарни кули на труднодостъпни места в планината. На тях ще бъдат монтирани камери с инфрачервени лъчи. Те чрез сателитна връзка ще изпращат сигнали в център, който ще бъде ситуиран в смолянската пожарна служба. Така огнеборците  ще имат своевременна информация за възникнали пожари, които ще бъдат много бързо локализирани.  Предвижда се и закупуването на пет високо проходими пожарни автомобили-три за област Ксанти и два за област Смолян.

Вторият проект  на областна администрация е на стойност 310 хил.евро и е в областта на т-нар. „меки мерки", обясни Славов. По него се предвижда изследване на транспортния трафик между България и Гърция,  евентуалните възможности, които предоставя развитието на транспортната инфраструктура,  на възможностите, които се предоставят на транспортните фирми след откриването на пункта при Златоград.

Информационни терминали ще се поставят на оживени места в общинските центрове на смолянска област, допълни още зам.-областният управител. Тяхната цел ще бъде да помогнат на  туристите и пътниците да получават  нужната информация за отворени или затворени пътища, за туризъм, за бизнес и т.н. Информацията ще бъде предоставяна на шест езика и мисля, че така ще улесним всички пътуващи от двете страни на границата, категоричен бе Недялко Славов.