Полицаи застреляха човек по невнимание
Полицаи застреляха човек по невнимание / netinfo

Двама полицаи от Велинград са застреляли 68-годишен мъж при самоцелна стрелба. Директорът на РДВР-Пазарджик полковник Георги Стоицев подаде оставка във връзка с този случай. Министърът на вътрешните работи Румен Петков разпореди проверка на РПУ велинград и РДВР Пазарджик.

Вчера следобед около 15 часа двама униформени полицаи от РПУ Велинград са извършвали без разрешени и по собствена инициатива оглед на хижа в района на село Дорково, община Ракитово на територията на РПУ Велинград. Това са Стоян Пацалов и Росен Овчаров. На излизане от хижата решили да пострелят по бетонна колона И от рикошета бил прострелян 68-годишния Георги Василев Божанов от същото село Дорково. Двамата дори не видели, че са простреляли човек. По-късно го открили, качили го в колата, но по пътя към болницата във Велинград той починал.

Министър Румен Петков изказа съболезнования на семейството на починалия и на трите му деца и изрази готовността МВР да поеме всички разходи по погребението. Двамата полицаи са дадени на военна прокуратура Пловдив. Сформирана е оперативноследствена група, снети са обяснения от двамата и натривки от ръцете им и е образувано производство срещу тях. Снощи със заповед на Румен Петков двамата са отстранени от длъжност.

Тази сутрин по предложение на Валентин Петров на Гето Гаврилов Гетов, началник служба „Полиция” в РДВР Пазарджик е наложено дисциплинарно наказание, а на началника на РПУ Велинград Памукчиев е наложено също тежко дисциплинарно наказание „наказание”. Тази сутрин полковник Жоро Стоицев, началник на РДВР Пазарджик, е депозирал своя рапорт – оставка и министър Румен Петков го е приел. Българската полиция заслужава доверие, тя направи много за гражданите и тяхното спокойствие, заяви министър Петков тази сутрин. Да благодарим и на Жоро Стоицев за дългогодишната му и почтена работа в МВР, заяви още министърът. Той уточни, че утре ще бъдат готови резултатите от натривките и експертизите, които ще докажат кой от двамата полицаи е застрелял човека.

68-годишният Георги Божанов е прострелян с пистолет Макаров от разстояние 50–60 метра, това показват резултатите от първоначалните експертизи след инцидента във Велинградското село Дорково, разбра Дарик радио.

Куршумът е изваден от главата на жертвата и до 3 дни ще стане ясно от кое оръжие е излетял смъртоносния куршум, потвърди за Дарик радио заместник-военният прокурор на Пловдив Максим Караджов. Обвинение за непредумишлено убийство ще бъде повдигнато само срещу полицая, който е улучил жертвата.

Срещу двамата служители на РПУ Велинград Стоян Пацалов и Росен Овчаров ще бъдат повдигнати обвинения за престъпления по служба, след което военна прокуратура ще внесе искане за налагане на мярка за неотклонение.

На мястото на инцидента в село Дорково е направен изключително щателен оглед от следователи и полицаи, съобщи още военният прокурор Максим Караджов. Въпреки използването на следово куче и металотърсачи е открита само една от гилзите, а изстрелите са били 3. Продължава търсенето на останалите 2 гилзи.