Отписаха 24 първокласници от паралелка с ромчета
Отписаха 24 първокласници от паралелка с ромчета / Снимка: Даниела Ковачева
Отписаха 24 първокласници от паралелка с ромчета
32785
Отписаха 24 първокласници от паралелка с ромчета
  • Отписаха 24 първокласници от паралелка с ромчета

Паралелка с ученици в 1-ви клас е на път да се разпадне, след като родители отписаха децата си на старта на учебната година заради голям брой първокласници от ромски произход.

Проблемът е в пазарджишкото училище "Христо Смирненски". След първия учебен ден са напуснали 24 деца по искане на родителите. Причината е, че в същия клас има още 12 първолаци от ромски произход. Така семействата са декларирали негласно явното си несъгласие децата им да учат редом с връстници от пазарджишкия ромски квартал "Изток".

Това, което стана, показва, че липсата на етническа толерантност е болест за българското общество, коментира за Дарик директорът на училището Кирил Димитров. Той определи темата като изключително деликатна, отказа да коментира в подробности и обясни, че в 20-годишната си практика не се е сблъсквал с подобен проблем. Димитров направи паралел и със случващото се с българските роми, които бяха върнати принудително от Франция.

Паралелката в ОУ "Христо Смирненски" ще бъде запазена дори и с 12 деца, уточни Димитров и обобщи, че с казуса е запознат и Регионалният инспекторат по образованието. По думите му това е един каприз на родителите и те не желаят да приемат реалностите в българското общество.

Началникът на инспектората в Пазарджик Йордан Чалъков потвърди за Дарик, че паралелка ще има и няма да се разпадне. Очаква се отговор на кмета на Пазарджик дали ще бъде дофинансирана маломерна паралелка. Първоначално предложението е било за две паралелки поради големият брой записани деца - 36. Законът е такъв, че родителите решават къде да запишат децата си да учат, всеки има право на избор, обясни Чалъков. Такъв проблем в останалите училища няма. Йордан Чълков бе категоричен, че не може да се говори за дискриманиция.

Веселка Костадинова, чийто син е бил записан във въпросната паралелка, заяви за Дарик, че причината да го премести в друго училище не са ромите, а лошите санитарни условия. Друга майка - Цветелина Димитрова, бе категорична, че дъщеря й не може да учи в клас, в който има толкова много деца от ромски произход.

Това е дискриминация и аз ще се постарая да извадя на показ имената на тези родители, заяви за Дарик председателят на Фондация за мултиетническо сътрудничество „Напредък" в Пазарджик Пламен Цанков. Според него проблемът е в това, че в паралелката по проект е трябвало да бъдат 5 деца, а не 12. /Чуйте от репортажа в прикачения звуков файл/