Отказаха отсрочка за новите тролеи
Отказаха отсрочка за новите тролеи / netinfo

Общинският съвет отказа да даде отсрочка на купувача на „Градски транспорт” и съветник от левицата Ангел Батаклиев за доставката на 65 тролейбуса до края на годината. Искането за корекция в приватизационния договор бе част от внесено проекто-решение за изработване на стратегия за електротранспорта и бе мотивирано с предложение превозвачът и общината да разработят съвместен проект за развитие на екологичночистия транспорт, по който да се търси финансиране от структурните фондове.

От ГЕРБ, чийто лидер Йордан Кюмюрджиев преди дни обвини БСП в защита на корпоративни интереси, яростно се противопоставиха с аргумент, че не е редно общината да изпълнява приватизационните ангажименти на мажоритарния собственик. Ангел Батаклиев пък реагира, че групата на ГЕРБ говори от името на конкурентен превозвач и обяви, че при това положение ще бъде принуден да изпълни проформа задърженията си. Той потвърди изнесената преди време от Дарик информация, че приватизационният договор не го задължава да достави нови тролейбуси. Използваният в документа термин е новозакупени, което не ангажира купувача със стойност и възраст на превозните средства.

Като компромисно решение съветниците гласуваха тролейбусният транспорт да бъде обявен за приоритетен за Пловдив, а ресорният заместник-кмет Димитър Цветков да разработи и внесе за одобрение стратегия за развитието му до 2023 година и план за възстановяването и модернизацията на контактната мрежа.