Направленията - кът, а гинекологичните столове на джипитата събират прах в килера
Направленията - кът, а гинекологичните столове на джипитата събират прах в килера / Dariknews.bg, архив
Направленията кът, а гинекологичните столове на джипитата събират прах в килера
26495
Направленията кът, а гинекологичните столове на джипитата събират прах в килера
  • Направленията кът, а гинекологичните столове на джипитата събират прах в килера

Една от причините направленията да не стигат е, че пациентите не се доверяват на компетентността на личните си лекари. Това коментира за Дарик председателят на Националния съюз на агушер-гинеколозите от доболничната помощ д-р Петър Петров, минути преди да открие Първата национална АГ-конференция в Пловдив. 

Жените отиват при джипито и веднага искат талон за специалист, а квалификацията на личния лекар предполага достатъчно умения и познания, за да се справи с до 40% от гинекологичните проблеми, които лекуват АГ-специалистите, добави той.

Според д-р Петров, само ако личният лекар не може да се справи с патологията на съответната пациентка, тогава трябва да се издава направление за акушер-гинеколог. Всеки общопрактикуващ лекар би трябвало да може да извършва профилактичен гинекологичен преглед, смята председателят на АГ-съюза. Те са задължени и да разполагат с необходимата апаратура за това. Но тъй като почти не упражняват тази дейност, гинекологичните им столове стоят заключени в килера, а вместо това раздават талони, които все не достигат, коментира още д-р Петров. /Чуйте прикачения звуков файл/