Как да избегнем качването на килограми в зимния сезон?
Как да избегнем качването на килограми в зимния сезон? / Thinkstock/Getty Images

С понижаването на атмосферната температура през зимата, а от там и телесната температура, човек се нуждае от повече енергия, за да запази и поддържа топлинния баланс на организма, което обичайно се постига с увеличен прием на храна за сметка на значително повишен апетит. Специалистът по хранене и диетика гл. aс. д-р Мария Николова от Медицинския университет дава няколко съвета за това как да предотвратим наддаването на излишно тегло по време на зимата.

По думите й, най-важно е винаги да се приема здравословна закуска с високо съдържание на протеини (нискомаслени млечни продукти например) и източници на фибри, като плодове и зеленчуци и пълнозърнести зърнени храни. Здравословната лека закуска ще даде енергия и топлина на тялото и ще потисне апетита за въглехидрати.

Включвайте плодове и зеленчуци на всяко хранене – приготвяйте разнообразни, нискокалорични зеленчукови супи и постно-зеленчукови ястия, които винаги бихте могли да овкусите с нискомаслени млечни продукти, обяснява д-р Николова.

Важна е и консумацията на Омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са от жизненоважно значение за здравето ни. Богатите на Омега-3 мастни киселини храни са: мазна риба (сьомга, риба тон, скумрия, сардини ), чиа семена, масло от конопено семе, ленено семе, орехи, меките трапезни маргарини.

Необходимо е да се избягват храни като бял хляб, рафиниран ориз, захар.

Ако не се консумира достатъчно вода, билкови чайове, топла вода с мед и лимон, супи е налице риск от дехидратиране, което освен всичко друго е и причина за липса на концентрация и умора.

Упражненията също имат важна роля в борбата с излишните килограми. Физическата активност стимулира производството на ендорфини, които помагат за облекчаване на стреса и ви кара да се чувствате добре в продължение на много часове след натоварването и така ще имате повече енергия през целия ден, повишен метаболизъм и това ще  помогне да поддържате теглото си.

Ежедневната доза слънчева светлина е от изключително значение. Опитате се да прекарвате малко време на открито в слънчевия период от деня ежедневно, съветва диетологът. Ако това не е възможно, посещавайте солариум, особено ако сте застрашени от дефицит на витамин D, а и краткият ден влияе силно на апетита ви.

 

Последният съвет, но не и най-маловажният е се храните по-често вкъщи с домашно приготвена храна и модифицирани от вас рецепти с по-нискокалорични и здравословни съставки.