В зала "Лотос" на Природонаучния музей в Пловдив отвори врати експозиция с модели на динозаври.

Регионалният природонаучен музей в Пловдив обяви конкурс за рисунка „Пеперуден свят”

Тя бе открита официално от кмета на Пловдив Здравко Димитров. Първите посетители на новата експозиция бяха децата от детските градини "Майчина грижа", "Малкият принц" и "Каменица", които имаха уникалната възможност да се пренесат в далечния свят на гигантските влечуги, които са били господари на Земята преди повече от 65 милиона години.



"Мисля, че това е правилната формула за развитие на един музей, а и на един град. От своя страна, ние ще направим всичко възможно да увеличаваме посещаемостта на музея, респективно и на града. И мисля, че ще е успешно!", каза директорът на музея Огнян Тодоров.



Той разказа, че зала "Лотос" е прехвърлена на музея през 2019, след което е извършен цялостен ремонт на фасадата, изградена е топла връзка със зала "Ботаника", сменена е дограмата на обща стойност 80 000 лева, осигурени от Общината. Посещенията на новата зала с динозаври са включени в цената на билета за експозицията на музея, а достъпът до зала "Лотос" става през топлата връзка.

"От своя страна кметът на Пловдив благодари на директора на музея и припомни, че експонатите са закупени със собствени приходи. Вижда се, че когато една институция работи добре, има приходи, може да инвестира и да се разширява", подчерта Димитров.

Това, по думите му означава, че музеят се управлява правилно и това се вижда най-добре по усмивките на децата. Здравко Димитров пожела на ръководството на образователната институция да привлича посетители не само от страната, но и от цяла Европа.

Най-отровният октопод в света вече е в Пловдив (ВИДЕО)

В залата ще бъдат прожектирани динамични, лазерни изображения, които ще се движат. Макетите са в умален размер, но с реални пропорции и пресъздават научна информация. По думите на Тодоров динозаврите нямат научна стойност, но всички наши посетители питаха за динозаврите.



Той каза още, че предвижда модул "Динозаври" да бъде разгърнат с тематични лекции в сферата на палеонтологията. Директорът на музея съобщи, че до края на годината ще бъде открит и морския аквариум с обем от 24 000 литра. Подготвя се и експозиция с макети на едноклетъчни.

В залата се намират 5 динозавъра от видовете трицератопс, диметродон, анкилозавър, велосираптор и дилофозавър и са закупени за 35 000 лева. Предстои в експозиционното пространство да бъдат прибавени още тиранозавър - 7 м, трицератопс - 4 м, стегозавър - 4 м, птеродактил - 4 м.
БТА