/ Снимка: Главна прокуратура
Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд-Пловдив, с което е оставено без уважение искането на бившия полицай Никола Ерелийски и защитниците му за незабавно освобождаване от затвора като неправомерно лишен от свобода.

Съдът остави в затвора бившия полицай, прегазил таксиджия

Апелативните магистрати не приеха искането на защитата за отправяне на запитване до Съда на Европейския съюз, тъй като в българския Наказателно-процесуален кодекс е предвидена възможност съдът да освободи всеки гражданин, за който се прецени, че е незаконно лишен от свобода. С оглед максимално гарантиране правата на мъжа искането за незабавното му освобождаване беше разгледано на две инстанции.

В мотивите си съдът посочи, че по делото са приложени над 30 докладни записки относно проведените издирвателни действия за установяване местонахождението на Ерелийски. В тях е посочено, че ежедневно автопатрулите са инструктирани, че мъжът се издирва и следва да предприемат действия по неговото задържане. По този начин се установява, че българските власти са предприели всички необходими действия за привеждане на присъдата му в изпълнение.

По изложените съображения съдът прие, че са правилни изводите на първата инстанция, че към момента на задържането му не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието от две години лишаване от свобода, наложено му с присъда на Пловдивския окръжен съд.

Укриващ се бивш полицай, прегазил таксиджия, е предаден в затвора

Припомням, че Ерелийски е задържан на 17.08.2018 г. във Великобритания (Мичам), в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура-Пловдив. Това е станало преди настъпването на абсолютната давност за изпълнение на наказанието, която е изтичала на 22.09.2018 г. Съдебните власти на Обединеното кралство са предали на България бившия полицай, след което той е постъпил в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.
 
Никола Ерелийски е осъден на две години лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд.

Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на таксиметров шофьор. Пострадалият починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено след употреба на алкохол, с концентрация в кръвта на подсъдимия 1,59 промила. Със същата присъда бившият полицай е осъден да заплати на съпругата и на малолетната дъщеря на починалия по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укривал и е бил обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура-Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.