Американци ни предлагат спортна зала на лизинг
Американци ни предлагат спортна зала на лизинг / netinfo

Американска компания е депозирала предложение да изгради в Пловдив многофункционална зала за спорт и концерти, която общината да изплаща в продължение на 20 години с минимална лихва. Това съобщи пред Дарик изпълняващият длъжността кмет на града Петко Атанасов след среща с представителите на фирмата за България – “Еко пауър” и “Еко финанс консулт”.

Компанията от САЩ, която е специализирана в строителството на куполообразни съоражения на модулен принцип, предлага залата да е с 10000 места и с прилежащи хотел и търговски площи. По предварителна оценка проектът ще струва около 15 млн. евро.

Общината ще изготви планово задание и ще обяви конкурс, защото Пловдив наистина се нуждае от многофункционална зала, каза Петко Атанасов. Той обаче подчерта, че за града ще е по изгодно да получи подобна сграда като обезщетение срещу предоставяне на терен, вместо по схема, при която строителят ще е и кредитор на общината.

Не е изключено обаче общината да търси тристранно споразумение с кандидат-строителите и частните предпримачи от "Увеселителен парк", които прибраха като апорт 160 декара до Гребната база, но не изпълниха ангажимента си да изградят там пловдивски Дисниленд. Според Атанасов такъв вариант ще се приеме и от нереализираните инвеститори от Гребната, тъй като общината не би им разрешила промяна на подробния устройствен план, за да вдигат жилищно строителство.