папки
папки / Sofia Photo Agency, архив
18 асистенти, назначени на работа в новосформираното Звено за услуги в домашна среда по проект „ГРИЖИ В ДОМАШНА СРЕДА“ на район „Западен“, предоставят почасови услуги на 44 потребители от района. В продължение на 12 месеца, 8 асистенти за лична помощ, 8 домашни санитари и 5 асистенти за социално включване, ще се грижат за хора с увреждания като им предоставят почасови услуги според потребностите им.
 
Служителите на Звеното предоставят по иновативен начин комплекс от услуги в помощ на лица с увреждания и самотни възрастни хора, за подобряване качеството им на живот, подпомагане тяхната самостоятелност, като в същото време се  дава възможност за алтернативна заетост на 18 безработни лица.
 
Звеното има за цел да усъвършенства и развие услугата Домашен социален патронаж за жителите на район „Западен“ на Община Пловдив като предостави необходима помощ в ежедневието на деца и възрастни с увреждания и самотни възрастни хора, с което да подпомогнат процесите на тяхната социална адаптация и намали рисковете от институционализация.
 
За получаване на почасови услуги потребителите заплащат такса в размер на  0,17 лв./час, определена в Наредба за заплащане на такси от потребителите от община Пловдив на услугите, финансирани по приоритетна ос 5. Облекчения ползват деца на възраст до 18 год. и лица, които нямат собствени доходи и не са прехвърлили собствен имот срещу задължения за издръжка и гледане.
 
Основна цел на проекта „ГРИЖИ В ДОМАШНА СРЕДА“ е подобряване качеството на живот на лица с увреждания и самотни възрастни хора чрез осигуряване на качествена грижа в семейна среда и постигане на социална адаптивност в рамките на съществуващата инвалидност.
 
Продължителността на проекта е 17 месеца. Обща сума на проекта е в размер 197 871, 19 лева.
 
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“, Приоритетна ос 5: Социално включване и насърчаване на социалната икономика, по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG 051PO001-5.1.04 „Помощ в дома“, съфинансиран от Европейския социален фонд. Договарящ орган по проекта е Агенцията за социално подпомагане.