/ Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Бюджет Пловдив 2018
95856
Бюджет Пловдив 2018
  • Бюджет Пловдив 2018
През 2018 година Община Пловдив ще разполага с 369 милиона лева. Сумата се формира с преходния остатък, който е 43 милиона лева, 24 милиона, които ще бъдат усвоени по Европейски програми и 22 милиона лева от проекти, които в момента се изпълняват, уточни градоначалникът.
 
Най-важният за града документ ще се гласува на сесия на ОбС на 31 януари. Част от сумите, заложени в него, са близо 6 милиона лева за отчуждаване на имоти, 800 000 лева за залесяване, 1 милион лева за нова спортна зала на ЕГ „Иван Вазов“, още толкова за уличната мрежа в квартал Коматево, 800 000 лева за ремонт и саниране на професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" и  1 милион лева за облагородяване на Бунарджика, където градската администрация е предвидила влакче да качва посетителите до върха на хълма.
 
През тази и следващите две години Община Пловдив няма да тегли нови заеми, каза още Тотев. 2021 година е последната, в която ще бъде изплатен 50 - милионният облигационен заем от времето на кметуването на Иван Чомаков. 

Традиционно, Община Пловдив ще търси и държавно финансиране за големи инфраструктурни обекти, уточни още кметът на града. 25 милиона лева ще струва изграждането на нов мост над река Марица, който ще свързва бул. "Копривщица" с бул. "България". 6 милиона градската управа ще иска от Министерски съвет и за ремонта на северното платно на бул. "Христо Ботев"  в участъка от Централна гара до Коматевския възел, като проектът включва и реконструкцията на бул. "Копривщица" до Пещерско шосе.

1 милион за тази година и още 9 през следващата ще са нужни за цялостната реконструкция на Голямоконарско шосе. До края на март пък движението по ремонтиращата се част на бул. "Васил Априлов" ще бъде пуснато. След отчуждаването на още имоти по Коматевско шосе се предвижда и разширяването на пътната отсечка. 

Заради големите задръствания, от Община Пловдив обмислят въвеждането на еднопосочно движение по бул. "Копривщица". Обсъжда се и новата организация на движението по „Свобода” и Пещерско шосе. Най-вероятно по пътните платна ще бъдат изградени кръгови кръстовища, вместо да бъдат монтирани светофарни уредби.

Обобщената финансова рамка на Бюджет 2018 чуйте в звуковия файл.