135 искания за назначаване на непълнолетни в Инспекцията по труда в Пловдив
135 искания за назначаване на непълнолетни в Инспекцията по труда в Пловдив / netinfo

135 искания за назначаване на работа на непълнолетни са постъпили в Областната дирекция по труда от началото на годината, около 60% от тях са за работа през летния сезон, съобщи директорът Атанас Чернаев. Посочените искания са предимно за бармани, сервитьори и продавачи в магазини.

Минималната възраст за постъпване на работа, според Кодекса на труда, e 15 навършени години. Назначаването на работа на деца под тази възраст е незаконно, изключение се прави само в случаите, когато детето трябва да участва в театрално, цирково представление или друг вид изкуство.

Процедурата за назначаване на работа на непълнолетен предвижда в Областната дирекция по труда да бъде подадено искане от работодател, към него длъжностна характеристика, оценка на риска на работното място и др. Чернаев уточни, че деца не могат да бъдат начначавани на длъжности с висок риск, като работа под земя, с токсични суровини и т.н. За лица под 18 години е абсолютно забранен и нощния труд, като за такъв се смята интервала между 20 часа и 6 сутринта. От началото на годината до сега не са констатирани нарушения.