Пловдив
Пловдив / ThinkStock/Getty Images
Синята къща
95310
Синята къща
  • Синята къща
Съдът в Страсбург осъди България да заплати обезщетение в размер на 462 000 евро на собствениците на една от най-красивите сгради в Стария град – Синята къща. Това съобщи пред "Дарик" адвокат Михаил Екимджиев, който представлява жалбоподателите по делото "Ченгелян и други срещу България".
 
Синята къща – паметник на културата, е била одържавена през 50-те години на миналия век. Върната е на собствениците с решение на ВКС от 1998 г. и е реституирана в тяхна полза.  
 
„Въпреки че решението на съда е окончателно, Община Пловдив и Националният дарителски фонд "13 века България", които тогава стопанисват и държат имота, отказват да го освободят. Отказват и да плащат наем на правоимащите на реституция. Тогава собствениците предявяват иск за въвеждане във владение на Синята къща“, поясни Екимджиев.
 
След нова съдебна сага, продължила четири години, реституцията на имота е отхвърлена с решение на ВКС.
 
Окончателно: Фондация „Пловдив – 2019“ се изнася от Синята къща

„Това, според съда в Страсбург, е нарушение на правото на собственост и на принципите на справедливия съдебен процес, които не допускат ингориране на влязло в сила съдебно решение. Това е и причината, поради която България е осъдена да заплати обезщетение на собствениците на къщата“,  обясни Екимджиев.
 
През април миналата година,  съдът в Страсбург дава 4-месечен срок за приятелско уреждане на спора, до което обаче не се стига. От общата сума на обезщетението, 150 000 евро са за пропуснати ползи.

Още за казуса чуйте в звуковия файл.