/ dariknews.bg
„В срещата ми с кметовете на населените места в област Плевен, която се проведе по нареждане на Бойко Борисов и продължи повече от час и половина, аз ги попитах, как чувстват престъпността, какви са бележките им по отношение на работата им с полицията, доволни ли са от това, че назначихме 1342-ма нови служители, както и за мобилните групи по селата.

radev
dariknews.bg

Чух одобрение от повечето от тях като те споделиха и свои идеи като това, да се върнат дежурствата в някои местни Районни управления, където хората да подават сигнали макар, че има тел. 112. Те така са свикнали – да има местен инспектор, който познава всички.
radev
dariknews.bg

Говорихме и за текучеството при полицаите и редица други въпроси, свързани с престъпността“. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред медиите след срещата с представители на местната власт, за която пристигна в Плевен. Той допълни, че в рзговора си с десетките кметове, които са участвали в срещата е постигнато разбиране за едно 24-часово не директно присъствие, но при осигуряване на полицейска услуга по всяко време.

radev
dariknews.bg

Вътрешният министър отговори на въпрос относно изказването на премиера Борисов за поставянето на полицай до всяка дупка по пътищата:

„Разбира се, че няма да има полицай до всяка дупка, но ние навсякъде – сега с по-голяма активност ще дадем предписания. Там, където полицията вижда, че има места с нарушена настилка, да сигнализираме и това е наша задача. Ние сме контролен орган, а както ме увери министър Николай Нанков, от страна на Регоналното министерство ще взимат мерки за ремонта на сигнализираното място.

radev
dariknews.bg

По отношение на видеонаблюдението по пътищата вече основният акцент според министър Радев е в събираемостта на глобите за нарушения. Друг проблем, свързан с видеонаблюдението е необходимостта от специален софтуер, който да обработва и да анализира постъпващата информация от камерите.

Вътрешният министър кментира още, че работата с частни охранители в малките населени места не е лоша практика, но тук въпросът е къде е баланса между тях и униформените полицаи. "Всичи критикуват МВР, но всички искат полицията. Да, някои искат да имат частни охранители, но повечето искат полицията", каза Радев.

radev
dariknews.bg

Той подчерта, че работата в ОД на МВР-Плевен се развива много добре: "Трендът върви нагоре, като постоянно се повишава разкриваемостта и както каза Главният секретар Младен Маринов, Областна дирекция - Плевен е сред първите в страната, заедно с областната дирекция в Стара Загора".