nui
nui / nui pleven
По традиция, с химните на Република България и Европейския съюз в зала „Божко Шойков“ на НУИ “Панайот Пипков“ – Плевен започна тържествения концерт за отбелязването на 57-та годишнина от създаването му през 1960 г. като Средно музикално училище – Плевен.

nui
dariknews.archive

При тържественото откриване на концерта, посветен на годишнината беше отбелязано участието на бивши и настоящи възпитаници на училището в проведения конкурс, посветен на 140-та годишнина от Плевенската епопея, на който в категория „Рисунка“ Магдалена Миленова - 7-ми клас беше отличена с първо място, в категория „Есе“ Цветелина Христова от 10-а клас получи второто място, а в категория „Песен“ Ани Кирчева, която е бивша възпитаничка на училището по изкуствата в Плевен, спечели първото място.
„Изкуството е духовният език на емоциите, духовните търсения, фантазиите и желанията на човечеството. Приветствам усърдието, търпението и вниманието, с което преподавателите съумяват вече 57 години да възпитават младите хора усета към красивото и сетивност по отношение на многообразните проявления на духовното”. Това каза в приветствието си зам.-областният управител на Плевен Татяна Божинова, която беше гост на събитието.

nui
dariknews.archive

„Продължавайте да насърчавате устрема на своите възпитаници към новото, различното и уникалното. Бъдете техни наставници по пътя на търсенето на личностна творческа изява“, каза Божинова.
Тя се обърна към директора на НУИ „Панайот Пипков“ Жечка Димитрова, преподавателския екип и учениците с пожелание за здраве и вдъхновение „защото малцина са дарени със способността, не само да чувстват, но и да умеят да обличат своите чувства в омайност“.

Концертната програма започна със „Zero to Hero“ от филма Херкулес в изпълнение на Вокален състав Евъргрийн с диригент Диана Русева и корепетитор Жанета Русева.

nui
dariknews.archive

Второто изпълнение беше на Ивелина Андреева – IX клас, поп и джаз пеене, която изпълни Ета Джейм – Блус стандарт в акомпанимент на Доротея Люцканова.

nui
dariknews.archive

Третото изпълнение в тържествения концерт беше на Китарен ансамбъл V – VIII клас, който изпълни „Калимба“ от Юрг Киндъл.

nui
dariknews.archive

Последваха изпълнения на Малък ансамбъл „Български танци“, Миладин Иванов - V клас, ударни инструменти с корепетитор Стефка Крумова, Теодор Маринов – IX клас, акордеон, Виктория Маринова – VIII клас и Павлика Дуцолова – XII клас, Трио XII клас в състав: Пламена Пенова – флейта, Васил Върбанов – виолончело, Калин Иванов – пиано, Славчо Тодоров – X клас, пиано.

nui
nui pleven

След тях за всички гости в препълнената зала "Божко Шойков" свириха Камерен оркестър Бревис със солист Елеонора Цветанова – XII клас, флейта и диригент Пламен Марков, Ансамбъл XII клас „Български танци”, Народен оркестър с диригент Борислав Иванов, Квартет тамбури и тарамбука, Народен хор и народен оркестър с диригенти: Гълъбина Стайкова и Борислав Иванов.

nui
nui pleven

В края на концерта на сцената излязоха Акордеонен състав Акордеомания с ръководител: Румен Тодоров и Перкусионен ансамбъл Акцент с ръководител: Симеон Серафимов, които закриха концерта с вихрената Полка Feuerfest от Йохан Щраус и виртуозната Транскрипция на Полет на бръмбара от Римски-Корсаков, аранжирани от Августина Серафимова.

nui
nui pleven

nui
nui pleven

Историята на Плевенското средното музикално училище започва със заповедта за неговото откриване - № I-1433 от 15 април 1960 г., а на 15 септември то отваря врати за своя първи випуск. Година по-късно то приема името на един от апостолите на българската музикална култура Панайот Пипков. Новата самостоятелна сграда, по проект на арх. Пантелей Панов, се открива на 23 ноември 1968 г. В училището се изучават класически инструменти, акордеон и оперно пеене, а от 1966-та и българските народни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура. През  1987 г. се открива специалността народно пеене и от 2002 г. народни танци. Със заповед РД 14-152 от 20 септември 2004 г. на министъра на Министерството на образованието и науката СМУ“Панайот Пипков” получава статут на Национално училище по изкуствата. Година по-късно се въвежда изучаването на изобразително изкуство – живопис, скулптура, графика.
Пръв директор на плевенското музикално училище е Иван Свиларов, от 1961 г. в продължение на 34 години на ръководния пост е Божко Шойков, а от 1995 г. директор на училището е Жечка Димитрова.

nui
nui pleven

nui
dariknews.archive

nui
nui pleven

nui
nui pleven

nui
nui pleven

nui
nui pleven