/ dariknews.bg

Знамето на втория в страната ученически гвардейски отряд, създаден преди дни в ОУ „Д-р Петър Берон”, беше осветено ор свещеници от Плевенската епархия и предадено с тържествен ритуал в залата на Военния клуб в Плевен.

gvardejci
dariknews.bg

Церемонията се извърши при спазването на стара царска традиция като в дръжката на знамето бяха забити пирони, за да бъде то здраво и добре пазено от младите гвардейци при училището.

gvardejci
dariknews.bg

Официални гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съветниците на Президента на Република България Пламен Узунов и Николай Копринков, командирът на Националната гвардейска част бриг. ген. Илко Йорданов, Татяна Божинова – заместник-областен управител, кметът на Община Плевен Георг Спартански, както и директори на културни институции, училища, представители на съдебната и изпълнителната власт, изявени спортисти, общественици и родители.

1
dariknews.bg

"Днес е празничен ден не само за бероновци, за Плевен, но и за цялата страна. Гордеем се, че в училището ни беше създаден първия в града и втори в страната ученически гвардейски отряд и ще отстояваме неговото име. Благодаря на всички, които съдействаха за реализацията на тази инициатива", каза в приветствието си директорът на ОУ „Д-р П. Берон” Ваня Дражева.

gvardejci
dariknews.bg

"Много сте красиви в тези униформи", обърна се към младите гвардейци вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, "нека за вас те останат не само хубав детски спомен, нека бъдат не само символ на Българската армия, а и символ на дълга ни към Родината. Вие получавате това знаме месеци след тържественото отбелязване на 140-годишнината от Плевенската епопея и дни преди  честването на 140 год. от Освобождението на България. Носете го с чест, пазете го и помнете, че българско знаме никога не е попадало в плен. Независимо по какви пътища ще поемете, обичайте България и бъдете достойни за нея", пожела министърът на отбраната.

1
dariknews.bg

"Гвардейската част е не само лицето на нашата армия, тя е олицетворение на държавността, на независимостта и гордия дух на страната ни. Убеден съм, че вие ще следвате този пример и ще бъдете истински българи. За мен е чест да ви поканя да участвате в ритуала по повод Националния празник 3 март пред символа на града ни – Мавзолея „Св. Георги Победоносец”, каза в поздравлението си кметът Георг Спартански.

gvardejci
dariknews.bg


Поздравителен адрес от президента на България Румен Радев прочете секретарят на президентството Пламен Узунов.

След ритуала по освещаване на знамето от свещеници от плевенски храмове официалните гости бяха поканени съгласно традицията да заковат пирон в дръжката на флага. Той беше тържествено предаден от представители на Националната гвардейска част на техните млади последователи.

gvardejci
dariknews.bg

Церемонията завърши с тържествено изнасяне на знамената на България и Европейския съюз на фона на изпълнението на песента „Моя страна, моя България” от Представителния гвардейски оркестър и негови солисти.

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg

gvardejci
dariknews.bg