/ БГНЕС
Четири тона пестициди са открити край село Койнаре. Опасният отпадък е бил в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това обясни екоминистърът Емил Димитров, който е на място. По думите му се очаква на същото място да излязат още 10 тона.

„Целта на проверката е да се обезопасят тези места”, заяви зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.



Днес министърът, заедно със зам. главен прокурор Десислава Пиронева, във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура за извършване на проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита, проверят на място два обекта, за които има сигнали за загробени пестициди.  Единият обект се намира в близост до гр. Койнаре, община Червен бряг, област Плевен, на територията на бивше летище, а другият – в село Радомирци, община Червен бряг, област Ловеч.

Проверките идват след разследване на Васил Иванов, излъчено в ефира на предаването "Неделята на NOVA".

Разследване на NOVA: Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни (ВИДЕО)

„Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на хранилища в критично състояние. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад”, коментира пред журналисти Емил Димитров.

По думите му се разкриват все повече места със загробени опасни отпадъци.

„Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата”, обясни министър Димитров.

„Имаме десетки складове в страната, на които ги има. Например в бивши ТКЗС-та, със съборени сгради. Данните ще бъдат обобщени”, коментира екоминистърът. „Поне най-опасните ще се опитаме да ги обезвредим. Това ще стане в чужбина”, заяви Емил Димитров.

Средствата за това ще бъдат взети от други дейности, които могат да изчакат.


И ВАП възложи проверка на складовете за пестициди

Това са първите два обекта от поредицата проверки, разпоредени със заповед на министър Димитров на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. 

Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.