Без никаква вода остават днес по-голямата част от Перник, град Батановци и още седем села, ползващи вода от язовир „Студена”. Причината голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води. Няма да бъде спазен днес графикът за  режимното водоподаване.
Заради авариен ремонт на водопровод част от Асеновград ще е без вода.

Причината да няма вода за голяма част от Перник е аварирал водопровод с диаметър 1020 мм в квартал „Железни заводи”. По отстраняването ѝ ще работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.

Общинският съвет в Перник одобри спасителния план за водната криза

Продължителността на ремонта няма да позволи градските резервоари да бъдат захранени с достатъчно количество вода и графикът за режимно водоподаване в по-голямата част от Перник и околните населени места, които са на режим, няма да бъде спазен.

Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим само на кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино, които ще бъдат водоснабдени по график.

Аварията, която е налице в Перник в момента, е доста сериозна - на единия от двата главни водопровода. Тя е в квартал "Железни заводи". Колегите работят от вчера по нея, но не са успели да я отстранят и днес продължават. Засегната е и централната част на града, ще бъдат още град Батановци и 7 села в региона. С това спиране на водата, което доста утежнява мрежата, авариите са се увеличили доста. Това заяви пред БНТ новият управител на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Реално потреблението по време на режим на водата е по-голямо, защото хората са презапасяват, но не мисля, че са ощетени. Някъде около метър и половина остава до мъртвия обем на язовира. Това се очаква да се случи до 10-15 дни, каза още той.

Водата, която се подава от пречиствателната станция е с добри параметри, но от старите тръби попадат някакви частици. Съветвам хората да оставят в началото водата да се изтича. В момента водата към промишлена зона е спряна, добави Иванов.

Водата на язовир "Белмекен" ще идва пречистена от София. Изтичането по трасето на цялата мрежа има нерегламентирано, то е включено към загубите, както и кражбите. Добре, че се случи това в Перник, за да стане ясно колко е важна водата, обясни той.